Londonas arhitekte — Valmierai • IR.lv

Londonas arhitekte — Valmierai

Zanda Lapsa. Foto — Ieva Salmane
Ieva Alberte

Zandai Lapsai (35) ir divas augstākās izglītības, un vēl šā gada martā viņa strādāja par arhitekti Lesterā netālu no Londonas. Pēc 11 gadu prombūtnes Lapsu ģimene kopš aprīļa ir Valmierā, un Zanda ir kļuvusi par pilsētas galveno arhitekti

Datorā parādījās Valmieras mēra Jāņa Baika seja, jo darba intervija ar Zandu notika Skype. Viņa tolaik dzīvoja un strādāja Lielbritānijā, un mērs kopā ar kolēģiem piekrita sarunai virtuāli. Pagājušā gada nogalē, ap Ziemassvētkiem, Zanda nosūtīja savu pieteikumu Valmieras pilsētas arhitekta amatam, taču vēl šaubījās, vai tiešām pārcelsies, ja darbu dabūs. Lielbritānijas pilsētā Lesterā, divu stundu braucienā no Londonas, viņa dzīvoja labi. «Sludinājumu bija pamanījusi mana mamma, atsūtīja saiti. Es izlasīju un nodomāju — ja par to atcerēšos vēl otrā rītā, būs jāparunā ar vīru,» atceras Zanda, kad tiekamies uz sarunu Valmierā, kafejnīcā netālu no pilsētas domes. Mierīgiem, gaišiem un pārdomātiem teikumiem viņa stāsta par savu atgriešanos, neieslīgstot emocionālās detaļās.

Vīrs Artūrs bija par došanos uz Latviju un mudināja sūtīt CV, taču Zandu piesardzīgu darīja fakts, ka viņa ir projektējusi ēkas un nav milzu pieredzes pārvaldībā un stratēģijās. Turklāt Lesterā paliktu dēlam Kristoferam tik mīļā vecmāmiņa Mimi un Artūra brālis. «Bijām iekārtojušies tiešām labi — dzīvojām vienā mājā ar atsevišķām ieejām un varējām jebkurā brīdī ar vīru iziet divatā, jo vecmamma bija rokas stiepienā,» saka Zanda. Tomēr Ziemassvētkos viņa pārtulkoja savu CV no angļu valodas uz latviešu un nosūtīja Valmieras domei. 

Pēc Skype intervijas ar mēru Zandai šķita, ka nav atstājusi pārliecinošu iespaidu, taču janvārī saņēma apstiprinošu atbildi un piedāvājumu palīdzēt ar iekārtošanos Valmierā. «Mēnesi vēl šaubījos. Tā tomēr būtu cita darba specifika nekā projektēt ēkas. Turklāt būtu jāatsakās no radošā radīšanas procesa,» saka Zanda. Tomēr vilināja izaicinājums — kā savu šā brīža zināšanu bagāžu viņa varētu dot pilsētai Latvijā. Galu galā, par projektētāju vienmēr paspēs būt.

Arhitektes darbs Nīderlandē

Zanda ir dzimusi Alūksnē un savulaik uz Rīgu devās, lai studētu žurnālistiku. Sāka rakstīt žurnālam Deko, arhitektūra aizrāva aizvien vairāk. Radās vēlme to studēt, «tāpēc nolēmu iestāties Rīgas Celtniecības koledžā, paralēli vēl studējot žurnālistos». 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu