Pa ūdens virsmu • IR.lv

Pa ūdens virsmu

Ar stāvdēļiem pa Sakas upi Pāvilostā. Foto no privātā arhīva
Ilze Vītola

Vietu, kur ķert vēju un šķelt viļņus, Latvijā netrūkst

Pie mums ar ūdenssportu var nodarboties visu gadu. Vēsajos mēnešos tikai nepieciešams biezāks hidrotērps. Taču, kā stāsta Dzintars Aulmanis, parasti ūdenssporta sezona sākas maijā un beidzas oktobrī. Dzintars ar sērfošanu, veikbordu un kaitbordu nodarbojas jau 17 gadus. Kaislība pāraugusi arī biznesā, un 2005. gadā atvērts ūdenssporta inventāra un apģērbu veikals Surf Pro.

Visvieglākā ir braukšana ar stāvdēli (SUP). Tas ir piemērots katram neatkarīgi no fiziskās sagatavotības. Lai iemācītos braukt ar stāvdēli, nav pat nepieciešams instruktors, pamata iemaņu apgūšanai pietiks ar kādu pamācību video YouTube. 

Taču arī veikbordu jeb braukšanu uz dēļa, slīdot pa ūdens virsmu aiz laivas vai troses kabeļparkā, nav grūti iemācīties. Parasti jau pirmajā reizē iesācējs spēs nobraukt pirmos metrus. Turklāt veikbords ir pieejamāks nekā citi ūdenssporta veidi — Latvijā ir ap 30 veikparku. Turpretī, lai apgūtu burāšanu ar dēli aiz pūķa — kaitbordu —, ūdenī būs jāpavada vairākas stundas. Vispirms jāapgūst pūķa vadība, tad dēļa kontrole, un vēlāk abas darbības jāliek kopā. Pirms ķerties pie kaitborda, Dzintars iesaka sākt ar veikbordu, lai sajustu, kā tas ir, kad pie kājām ir dēlis. 

Lai arī labi viļņi nav tik bieži kā okeānā, sērfot var itin labi arī Baltijas jūrā, un sērfotāju skaits ar katru gadu pieaug. Pamatus vislabāk apgūt instruktora pavadībā, kurš arī palīdzēs saprast, kur, kad un kā Latvijā noķert labākos viļņus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu