Optimistiskākie uzņēmēji ir Kurzemē, pesimistiskākie - Latgalē • IR.lv

Optimistiskākie uzņēmēji ir Kurzemē, pesimistiskākie – Latgalē

1
Būvnieki patlaban ir visoptimistiskāk noskaņotā nozare Latvijā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Mārtiņš Āboliņš

Latvijas ekonomikas izaugsmes tempu sabremzēšanās nemazina uzņēmēju optimismu, kas ir stabili pozitīvs jau vairāk nekā divus gadus. Taču uzņēmēji piesardzīgāk vērtē vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī un savā pārstāvētajā nozarē, – liecina jaunākais bankas Citadele un SKDS veiktais pētījums Citadele Index.

Šā gada pirmajā ceturksnī veiktais uzņēmēju noskaņojuma pētījums Citadele Index liecina, ka Latvijas uzņēmēju noskaņojums jau vairāk nekā divus gadus ir stabili pozitīvs, noskaņojuma indeksam sasniedzot 51,48 punktus.

Arvien dziļāk pesimismā grimst Latgales uzņēmēji, kuru noskaņojums ir daudz negatīvāks nekā citos Latvijas reģionos strādājošajiem. Savukārt visoptimistiskākie ir Kurzemes uzņēmēji. Latgales uzņēmēju noskaņojuma indekss ir 46,40 punkti, savukārt Kurzemē – 53,21.

Uzņēmēju noskaņojuma indekss Rīgā ir 51,58 punkti, Zemgalē – 51,97, Pierīgā – 52,03, Vidzemē – 52,59 punkti, liecina Citadele Index rezultāti.

Ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanās uzņēmēju noskaņojumu nav ietekmējusi, taču uzņēmēji piesardzīgāk sākuši vērtēt vispārējo valsts ekonomisko  situāciju un savu pārstāvēto nozari.

Abi rādītāji šā gada pirmajā ceturksnī ir zem optimisma jeb 50 punktu atzīmes – valsts vispārējās ekonomiskās aktivitātes indekss ir 48,57 punkti, un ekonomiskā aktivitāte pārstāvētajā nozarē novērtēta ar 49,90 punktiem.

Eksportētāji kļuvuši piesardzīgāki

Mērens, bet stabils optimisms – tā var raksturot uzņēmēju noskaņojumu pēdējos gados. Vispārējās ekonomiskās situācijas novērtējums šobrīd, visticamāk, pasliktinājies ārējo faktoru ietekmē. Pasaules ekonomikas attīstības sabremzēšanās un starptautiskie tirdzniecības kari ietekmē arī Latvijas un Baltijas izaugsmi. Redzam, ka pēdējos divos ceturkšņos mazinās arī Latvijas eksportētāju optimisms.

Ja līdz šim eksportējošie uzņēmumi bija daudz optimistiskāki par vietējā tirgū strādājošajiem, tad tagad, sabremzējoties izaugsmei pasaules ekonomikā, eksportētāju optimisms mazinās, pielīdzinoties neeksportētāju līmenim. Eksportētāju optimisms patlaban ir piesardzīgākais kopš 2016.gada.

Eksportētāju piesardzīgais noskaņojums un arī vietējā tirgū strādājošo uzņēmēju piesardzīgums attiecībā uz vispārējo ekonomisko situāciju valstī apstiprina prognozes par to, ka arī šogad gaidāma lēnāka Latvijas ekonomikas attīstība nekā pērn.

Eksportējošo uzņēmumu optimisms pēdējā pusgada laikā mazinājies par teju trīs punktiem, šā gada pirmajā ceturksnī noslīdot līdz 52,19 punktiem un pietuvojoties neeksportējošo uzņēmumu indeksam (51,15 punkti).

Visoptimistiskākie būvnieki, vispiesardzīgākie – pakalpojumu sniedzēji

Citadele Index aptauja rāda, ka vislielākās svārstības ilgstoši ir novērojamas būvniecības nozares uzņēmēju noskaņojumā – jau gadiem absolūta pesimisma periodi mijas ar optimisma uzliesmojumiem.

Kopš indekss tiek mērīts, 47 ceturkšņos no 61 būvnieki bija vai nu visoptimistiskākā vai vispesimistiskākā nozare. Tas labi ilustrē, cik būvniecības nozare ir svārstīga.

Patlaban būvnieki atkal ir vispozitīvāk noskaņotā nozare, un to optimisms sasniedzis pēckrīzes periodā sen neredzētu līmeni – 54,22 punktus. Pēdējā ceturksnī audzis arī tirdzniecībā un ražošanā strādājošo uzņēmēju optimisms, savukārt pakalpojumu nozare pēdējo trīs ceturkšņu laikā no optimistiskākās kļuvusi par piesardzīgāko. Tirdzniecības uzņēmumu noskaņojumu indekss ir 52,94 punkti, ražošanā strādājošo – 52,67 punkti, savukārt pakalpojumu nozarē – 50,34 punkti.

 

Autors ir bankas “Citadele” ekonomists

Komentāri (1)

Sskaisle 06.06.2019. 14.00

šitie mafiozņiki būvnieki – Visusvētā Debess – lai tie vēl būtu bez optimisma – šitā dzīvoties pa bandītisku valsti – kur nabagus tramda, bet bagātie ar kājām durvis sper – un Zolitūdes gadījumu piesaucot – pār līķiem uzvaroši iet

Es domāju, ka viss ir slikti un ļoti slikti, kamēr valstī nav tiesiskums, vai kamēr nestrādā primcips par vienu likuma taisnību visiem

tā kā , konkrēti es visus ekonomistus atbrīvotu no amata – nav ko lieki naudu tērēt pļāpāšanai

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu