Losandželosa • IR.lv

Losandželosa

Foto — Shutterstock
Ieva Raudsepa, Losandželosā dzīvo divus gadus

Kontrastu pilsēta, kur Holivudas zvaigzne var uzsmaidīt lielveikalā

Rīgā esmu nodzīvojusi lielāko daļu dzīves. Kad izlēmu turpināt studijas, pieteicos vairākām maģistra programmām dažādās mākslas skolās Eiropā un ASV. Sakrita tā, ka nonācu Losandželosā (LA) un pirms diviem gadiem rudenī sāku mācības Kalifornijas Mākslas institūtā. Lielāko daļu dienas pavadu skolā, kas atrodas uz ziemeļiem no pašas Losandželosas pilsētas, bet mājas man ir milzīgās pilsētas austrumu daļā. 

Kurš no priekšstatiem par pilsētu ir pilnībā mainījies, tur dzīvojot ilgāku laiku?
«Šī ir tā pilsēta: Losandželosa, Kalifornija. Šeit tiek taisītas filmas. Es šeit dzīvoju,» tā sākas režisora Toma Andersena (Thom Andersen) filma Losandželosa izspēlē pati sevi (Los Angeles Plays Itself). Trīs stundas garo kinovēstījumu veido dažādu filmu fragmenti, tā ir veltījums Losandželosas pilsētai un stāsta par to, kādas lomas pilsēta ir «tēlojusi» dažādos kinoprojektos, kā vienas un tās pašas vietas izmantotas dažādiem mērķiem. Un tik tiešām Holivudas klātbūtne šeit ir jūtama visādos veidos — tā ir kultūrindustrijas citadele ne tikai rozā zvaigznēm rotātā Holivudas bulvāra (Hollywood Blvd) dēļ, bet arī pavisam ikdienišķi, piemēram, kad uz savas ielas ieraugu lapiņas ar brīdinājumu, ka tuvākajā laikā šeit kaut kas tiks filmēts, kad dzīvojamajos rajonos pabraucu garām aktieru vagoniņiem vai lielveikalā ieraugu seju, ko nupat redzēju kinoteātrī vai uz TV ekrāna. 

Lai gan Losandželosa, kā apgalvo Andersens, ir visvairāk filmētā pilsēta pasaulē, šis fakts nebeidz mani izbrīnīt. Pilsēta nav tipiski «skaista». Tā ir liela, izkaisīta, bez noteikta centra, un atšķirībā no Ņujorkas arhitektūra te ir diezgan plakana. Liela daļa pilsētas atgādina dažādu priekšpilsētu salikumu. Dominē mašīnas un lielceļi. Kā eiropietei man joprojām ir grūti pierast, ka daudz kur nav iespējams aizstaigāt, sabiedriskā transporta sistēma ir slikti izplānota un neefektīva, un vietējie pat vismazākos attālumus mēro ar mašīnu. 1991. gadā uzņemtajā komēdijā Losandželosas stāsts (L. A. Story) aktieris Stīvs Mārtins iekāpj auto, lai aizbrauktu uz blakus māju pie draudzenes, un stūrē cauri privātmāju mauriņiem, lai izvairītos no sastrēgumiem. Pēc diviem šeit pavadītiem gadiem es par to vairs nebrīnos.     

Kāpēc jādodas ceļojumā uz Losandželosu? Ar ko tā atšķiras no citām ASV pilsētām?
Laipni lūgti saulainajā Kalifornijā! Zilas debesis, palmas un labi laikapstākļi noteikti ir pilsētas zīmols. Losandželosa ir vieta, kurā satiekas daudzas un dažādas pasaules — uz lielceļiem redzami jaunākie Tesla automobiļi, kuriem blakus bliež sabuktētas mašīnas, kas, reizēm šķiet, knapi turas kopā. Pilsēta ir kontrastiem bagāta, un ne velti vietējie runā par divām Losandželosām — Vestsaidu un Īstsaidu. Vestsaida (rietumu puse) ir pilsētas turīgāko iedzīvotāju mājvieta, turpretim Īstsaidā (austrumu pusē) līdz šim dzīvojis «proletariāts», bet tagad, pilsētai kļūstot dārgākai, LA austrumu puse piedzīvo strauju atjaunošanos, un uz visiem stūriem uzradušās hipsterkafejnīcas un konceptveikali. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu