Mūsu cilvēki Briselē • IR.lv

Mūsu cilvēki Briselē

Pauls Raudseps

Pat ja tevi neaicina, ir jāiet balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās

Laiks pieslēgties. Sestdien Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Ja neesi saņēmis paziņojumu par savu vēlēšanu iecirkni, ir pēdējais brīdis noskaidrot, kur varēsi atdot balsi, jo EP, tāpat kā pašvaldību vēlēšanās, nevar balsot, kur pagadās. Savu iecirkni vari noskaidrot mājaslapā Pmlp.gov.lv.

Labi, tas izdarīts. Tagad jāizvēlas, par ko balsot. Tas ir sarežģītāk.

Ir cilvēki, kuriem patīk pievienoties vairākumam un balsot par uzvarētāju, bet EP vēlēšanās to prognozēt ir sarežģīti. Dažādas aptaujas paredz krasi atšķirīgus rezultātus. Jaunākā Factum aptauja uzrāda vislielāko atbalstu Nacionālajai apvienībai — 17,1% un attiecīgi divas no astoņām vietām EP, bet Saskaņai tikai vienu mandātu un Latvijas Krievu savienībai nevienu. Savukārt SKDS redzam pretēju ainu — Saskaņai un LKS kopā varētu būt pat trīs mandāti, bet NA tikai viens. Atbalsts Jaunajai konservatīvajai partijai svārstās starp gandrīz 10% Factum aptaujā un 3,2% SKDS. Vienīgi Attīstībai / Par! un Jaunajai Vienotībai visas aptaujas uzrāda relatīvi stabilas pozīcijas — pirmajai ap 10%, otrajai nedaudz vairāk.

Arī racionāli izvēlēties nav viegli. Pat ja saproti, ko dara Eiropas Parlaments — apstiprina ES augstākās amatpersonas, apstiprina un nereti arī pārveido Eiropas Komisijas izstrādātās direktīvas, ratificē ES slēgtos līgumus —, tev, visticamāk, ar EP darbu bijis maz tiešas saskarsmes.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu