Latvijā. Pamazām satumst • IR.lv

Latvijā. Pamazām satumst

Foto — Hbw.com

Dabas daudzveidība pasaulē zūd pamazām, tāpēc mēs to ikdienā tik krasi nejūtam. To var salīdzināt ar pakāpenisku gaismas samazināšanu telpā līdz brīdim, kad saprotam, ka neko vairs īsti nevar saredzēt — pretēji pēkšņai elektrības slēdža izslēgšanai. Taču globālajā ziņojumā aplūkotie faktori, kuri kaitē ekosistēmām un ietekmē sugu izdzīvošanu, pastāv arī Latvijā un arī mūsu šķietami zaļajā valstī pamazām samazina dabas daudzveidību.

Pļavas

Šobrīd Latvijā ir ap 0,7% dabisko pļavu, bet pirms 100 gadiem tās klāja 30% Latvijas teritorijas. Dabiskajās pļavās mājo milzīga sugu daudzveidība — izzūdot šiem nelielajiem dabisko pļavu fragmentiem, mēs zaudētu vairāk augu sugu nekā tad, ja izzustu visi pārējie Latvijas zālāji. Iemesli: zemes apsaimniekošanas intensifikācija vai zemes pamešana un aizaugšana.

Šo pašu iemeslu, kā arī mitru zālāju nosusināšanas dēļ samazinās agrāk bieži sastopamo pļavu putnu skaits. Piemēram, dzelteno cielavu skaits kopš 1995. gada samazinājies par 95%, pļavu tilbītes kopš 2000. gada — uz pusi.

Meži

Latvijā daudz runā par mežu platības pieaugumu un koksnes apjomiem mežā, bet tas nenozīmē, ka visi mūsu meži tiek apsaimniekoti tiešām ilgtspējīgi. Mežu izstrādes intensitāte palielinās (piemēram, pēdējo divu gadu laikā izcirsto platību pieaugums ir 22%), un mežiem raksturīga liela fragmentācija. Dabiski veco mežu ir vairs tikai 1% no visiem mežiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu