Simtgadnieki brauc! • IR.lv

Simtgadnieki brauc!

Valmierietim Ērikam Tomsonam bija 95 gadi, kad viņa golfiņā ietriecās cits vadītājs no aizmugures. Viņš nebija vainīgs, taču pats sapratis — laiks beigt vadīt auto. Tagad izmanto elektroratiņkrēslu. Foto — Matīss Purmalis
Ieva Alberte

Pēdējos divos gados Latvijā bojā gājuši pieci cilvēki, kuru nāvē vainojami autovadītāji pēc 70 gadu vecuma. Vai seniori apdraud satiksmes drošību?

Suitu sieva Emīlija Kolna (83) pērn jūnijā Kuldīgā uz gājēju pārejas uzbrauca 80 gadus vecai kundzei, nodarot viņai smagus miesas bojājumus: divus lūzumus galvaskausā, asinsizplūdumu smadzenēs. Turklāt tiesā šā gada martā viņa savu vainu neatzina, lepni norādot, ka turpinās stūrēt, kaut arī slikti redz ar vienu aci, ziņoja tiesā klātesošā Latvijas Avīze. Kalnai jau kopš 2008. gada nav derīgas medicīniskās izziņas, tāpēc aizliegts izmantot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības, kamēr nav izieta medicīniskā pārbaude. Taču prom no tiesas nama Kalna devās automašīnā, par ko drīz vien policija viņu aizturēja un uzlika 40 eiro sodu. 

Ir nolēma izpētīt, vai šis ir izņēmuma gadījums, vai arī seniori pie stūres tiešām apdraud satiksmes drošību?

Iespēja būt patstāvīgiem

Jānim maijā paliks 101 gads. Pērn viņš Iļģuciemā ar savu sarkano mazdu veikala stāvlaukumā atpakaļgaitā iebrauca stāvošā Mercedes-Benz. Kungs turpināja ceļu, taču situāciju bija pamanījusi pašvaldības policija un apstādināja. Vēlāk viņam uz laiku aizturēja autovadītāja apliecību, jo bija beidzies medicīniskās izziņas termiņš. Lai arī tiesības varēja atgūt pēc ārsta pārbaudes, Jānis saprata, ka tas neizdosies sliktās redzes dēļ. Braukt pašam viņam bija ļoti svarīgi — paiet ir grūti, bet ar auto varēja tikt līdz veikalam, sevi apgādāt, būt sabiedrībā un būt neatkarīgam. 

Mazmeita Sarma stāsta, ka negadījums vectēvam pašam lika apjaust savas spējas un atteikties no mašīnas. Taču tas bija trieciens, jo viņš kļuva aprūpējams, un pēc kāda laika nācās pārcelties pie mazmeitas. Nesen kungam veica kataraktas operāciju — viņš redz labāk, taču ar auto braukt ģimenes locekļi vairs neļaus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu