Noderīgais idiots • IR.lv

Noderīgais idiots

7
Labējā spārna partijas Alternatīva Vācijai deputāts Bundestāgā Markuss Fronmaiers bieži izklausās kā Putina sabiedrisko attiecību aģents. Foto — Politico
© Der Spiegel

Krievijas valdības e-pastos atrasti pierādījumi tam, kā Maskava savā propagandas karā izmanto partiju Alternatīva Vācijai. Galēji labējie populisti tagad izskatās pēc brīvprātīgiem pakalpiņiem, un visa šī skandāla centrā ir viens Vācijas parlamenta deputāts

Kādā pagājušā gada aprīļa dienā Markuss Fronmaiers, kas Vācijas federālajā parlamentā pārstāv labējā spārna partiju Alternatīva Vācijai (AfD), kopā ar pieciem citiem vīriem viesnīcā Krimā nospieda lielu, sarkanu pogu. Uz gaismas paneļa parādījās vārds «Nākotne», atklājot ceturto Jaltas starptautisko ekonomikas forumu. Pieci vīrieši, kas stāvēja blakus vācu politiķim, ir uzticami Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītāji. Starp viņiem arī bijušais Krievijas Valsts Domes deputāts Sergejs Aksjonovs, kuru Putins iecēlis par Krimas premjerministru, un Austrijas labējās Tautas partijas (FPÖ) vadītāja vietnieks. Krievija anektēja Krimu 2014. gadā, pārkāpjot starptautiskās tiesību normas. Kopš tā laika gan ES, gan ASV ieviesušas pret Krieviju ekonomiskas sankcijas. Taču tas nebija šķērslis Fronmaiera braucienam uz Jaltu.

Pēc foruma atklāšanas vācietis sniedza interviju Kremļa sponsorētajam globālajam TV kanālam RT. Fronmaiers paziņoja, ka Krimā jūtas kā Venēcijā: arhitektūra, vīns, pludmales! «Ko vēl vairāk vēlēties?» Sankcijas vajadzētu atcelt. «Tas ir vienkāršs fakts: Krima tagad ir Krievija! Cilvēkiem tas jāpieņem.»

Šajā intervijā Fronmaiers izklausījās kā Putina sabiedrisko attiecību aģents. Pēdējā laikā viņš tā uzvedas bieži.

Pirms sešiem gadiem dibinātā eiroskeptiskā AfD ir kā īsta dāvana Putinam. Gluži kā Krievijas prezidents, arī jaunā vācu partija cenšas graut Eiropas institūciju pamatus. AfD un Kremli vieno arī nepatika pret modernām liberālām vērtībām, piemēram, viendzimuma pāru līdztiesību. Tagad Krievijas valdība šo lielāko opozīcijas partiju Vācijas parlamentā uzskata par savu sabiedroto karā pret «deģenerātu Eiropu», kā to reiz raksturojis neofašisma ideologs Aleksandrs Dugins. Viņu kopīgais mērķis ir vājināt ienaidnieku. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu