Novadu laulības • IR.lv

Novadu laulības

Zīmējums — Ernests Kļaviņš

Vai tā izskatīsies pašvaldību ģerboņi pēc administratīvi teritoriālās reformas?

Gluži kā viduslaikos bruņinieki devās kaujās ar dzimtas ģerboni uz vairoga, lai atšķirtos no citiem un tiktu pamanīti vēstures annālēs, Latvijas novadi pirms jaunās administratīvi teritoriālās reformas savu unikalitāti ir nostiprinājuši arī heraldikas simbolos. Pagājušajā vasarā Pašvaldību savienība pat pasniedza īpašu dāvanu Latvijas simtgadē — Vecrīgā iepretim Bastejkalnam ar novadu ģerboņiem apgleznoja Jēkaba kazarmu brandmūri.

Tagad līdz ar jaunās novadu kartes uzmetumu, kur līdzšinējo 119 pašvaldību vietā iezīmētas tikai 35, sākušās īstu mērnieku laiku cienīgas kaislības. 

Reformas mērķis ir sadrumstalotās vietvaras aizstāt ar spēcīgākām, vienlaikus krietni samazinot administratīvās izmaksas un deputātu skaitu. Pārmaiņas jāīsteno līdz 2021. gadam, un pirmais kartes piedāvājums ir tikai diskusiju sākums, tomēr pret kaimiņu apvienošanu jau tagad izskan skaļi protesti.

Lai kāda beigās izskatīsies reformētā Latvijas pašvaldību karte, var droši paredzēt, ka jaunu novadu ģerboņu veidošana prasīs ne mazumu pūļu. Ar draudzīga humora dzirksti Ir piedāvā palīdzību vismaz dažiem novadiem, kuru simbolu apvienošana šķita īpaši interesants uzdevums mūsu māksliniekam Ernestam Kļaviņam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu