Osta strādā valsts labā • IR.lv

Osta strādā valsts labā

Valdo Kalms. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Pauls Raudseps

Tallinas ostas vadītājs Valdo Kalms lepojas ar uzņēmuma spēju maksāt budžetam vairāk nekā 30 miljonus dividendēs katru gadu

Ostas Latvijā jau gadiem bijušas skandālu apvītas valstis valstī. Tur apgrozās miljoni, daži partiju pārstāvji saņem milzīgas algas kā valdes locekļi, bet caurspīdību un atskaitīšanos par darbu grūti pamanīt. Tieši otrādi — jebkurai vēlmei no ārpuses uzraudzīt ostu darbību seko agresīvi pretuzbrukumi. Piemēram, iepriekšējais Rīgas ostas pārvaldnieks Leonīds Loginovs gandrīz desmit gadus cīnījās pret Konkurences padomes lēmumu par nelikumīgo privāta velkoņa izspiešanu no Rīgas. Tas beidzās ar 1,35 miljonu eiro sodu ostai.

Jaunā Kariņa valdība nolēmusi ķerties pie ostu pārvaldības — deklarācijā ierakstīta apņemšanās ostas, kas šobrīd ir valsts pārvaldes institūcijas, pārveidot par kapitālsabiedrībām, kurās palielināsies valsts ietekme lēmumu pieņemšanā.

Sekoja prognozējamais sašutums, Ostu asociācijas izpilddirektors Kārlis Leiškalns intervijā Neatkarīgajai to pat nosauca par «smirdīgu» plānu, lai «prihvatizētu» ostas, un ar nostalģiju atcerējās zaļzemnieka Kučinska valdību, kura tādas idejas necilāja.

Taču šajā gadījumā biedēt ar nezināmo nevar, jo tepat blakus Igaunijā ostas jau gadiem strādā kā kapitālsabiedrības, un pērn 33% Tallinas ostas akciju tika palaistas biržā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu