Kā radīt labu pirmo iespaidu • IR.lv

Kā radīt labu pirmo iespaidu

2
Ilustratīvs attēls no pixabay.com
Edžus Kravalis

Tirgojot grāmatas ASV, četras vasaras un klauvējot pie vairāk nekā 10 000 durvju, esmu atklājis: tā kā pirmais iespaids ir pirmais solis pārdošanas ciklā, tas arī ir vissvarīgākais. Ja netieku tālāk pār ārdurvīm, tad iepazīstināt ar pārdodamo produktu vairs nav jēgas.

Taču tas attiecas ne tikai uz pārdošanas jomu. Spēja radīt labu pirmo iespaidu palīdzēs ikdienas dzīvē – vienalga, vai tā būtu darba intervija, lietišķā tikšanās vai randiņš. Pirmā iespaida radīšanas pamati palīdzes visdažādākajās dzīves situācijās.

Pirmais iespaids veidojas jau pirmo septiņu sekunžu laikā, un, lai to pēc tam mainītu, būs nepieciešamas vairākas tikšanās. Tas, ko mēs pasakām pirmajā tikšanās reizē, veido tikai 7% no pirmā iespaida, bet vissvarīgākie faktori ir ķermeņa valoda un tonis – attiecīgi 55% un 38%. Lūk, vairākas lietas, kā atstāt labu pirmo iespaidu.

1. Esi pārliecināts par sevi. Pārliecības par sevi radīšana sākas vēl pirms tikšanās. Tas, kā jūties, ir cieši saistīts ar to, kā sevi pasniedz. Ja vēlies būt pārliecināts par sevi, rīkojies pārliecinoši! Nesēdi un nesērfo savā Facebook lapā, gaidot rindā uz darba interviju, bet labāk stāvi, iespiedis rokas sānos, vai vismaz tādā pozīcijā, kad aizņem pēc iespējas vairāk vietas. Tavai klātbūtnei jābūt redzamai.  

2. Smaidi. Tas izklausās ļoti amerikāniski un banāli, taču emocijas, ar kurām tu ienāc istabā, citiem sniegs par tevi ļoti daudz informācijas, vēl pirms spēsi kaut ko pateikt. Tīri psiholoģiski – smaidoši cilvēki vienmēr atstāj pozitīvu un draudzīgu iespaidu. Ja tavs smaids pašam liekas viltots, vari pamācīties smaidīt mājās spoguļa priekšā. Trenējoties, vari domāt par sevi kā draudzīgu un patīkamu cilvēku, tādēļ nav iemeslu, kādēļ citi domātu par tevi citādāk.

3. Uzrunā jauniepazīto vārdā. Tā kā konkrēti vārdi nav tik svarīgi pirmā iespaida radīšanai, der iegaumēt jauniepazītā cilvēka vārdu un uzrunāt viņu tajā, jo vārds ikvienam ir svarīgs. Tu vari atrasties telpā starp citiem cilvēkiem, bet dzirdēsi un ieklausīsies, ja kāds pieminēs tavu vārdu. Iepazīstoties, centies uzreiz iegaumēt otra cilvēka vārdu. Vieglākais veids, kā to  izdarīt, ir nekavējoties viņa vārdu atkārtot: “Sveiks, esmu Toms.” “Sveiks, Tom, patīkami iepazīties!” Tu izcelsies, ja paturēsi prātā un vēlāk sarunā lietosi šo vārdu, īpaši, ja otram cilvēkam ir vārds, ko grūti iegaumēt.

4. Uzturi acu kontaktu. Nekas tā nenorāda uz nedrošību un nervozitāti, kā neskatīšanās sarunas biedra acīs. Labs acu kontakts nenozīmē, ka jums vajag blenzt vienam uz otru – pietiek paskatīties vismaz trīs sekundes.

5. Runā mierīgi un zemākā balsī. Kad esam satraukti, parasti steidzamies. Pārdodot grāmatas, centos sevi apzināti palēnināt, un bieži man šķita, ka runāju lēnāk un ieturēju pauzes starp teikumiem. Taču joprojām ne visi saprata, ko mēģināju izskaidrot. Pauzes atstāj vietu dialogam. Turklāt, kā liecina pētījumi, jo zemāks ir tavas balss tonis, jo pārliecinātāks izklausies.

6. Ģērbies labi. Nav nekā nepatīkamāka par neatbilstošu apģērbu. Es atceros studentu, kurš atlasē nāca uz vasaras programmu. Viņš ieradās uz visām intervijām uzvalkā. Kad viņam pajautāju, vai viņš neiet uz kāzām, students atbildēja, ka uzvilka uzvalku tikai uz mūsu interviju. Protams, viņš atstāja ļoti labu iespaidu ar to, jo uztvēra šo procesu ļoti nopietni.

7. Rokasspiedienā roku turi stingri. Stiprs rokasspiediens vienmēr norāda, ka esi pārliecināts par sevi un  proaktīvs. Dažreiz grāmatu tirdzniecība šķita nedaudz neērta, ja iepriekš ģimenes tēvs bija paspiedis man roku tā, ka šķita, it kā es turētu rokās beigtu zivi. Tomēr ar rokasspiedienu nebūtu jāpārspīlē. Ja darba intervijas laikā telpā ir vairāki cilvēki, paspied roku katram no viņiem.

Lai gan šie padomi liekas vienkārši un elementāri, to lietošana dzīvē patiešām palīdz atstāt labu un patīkamu pirmo iespaidu par sevi.

 

Autors ir pārdošanas treneris

Komentāri (2)

[email protected] 17.04.2019. 20.35

Jūs varat maksāt par 40% mazāk par elektroenerģiju, nekādā veidā maldinot vai pārkāpjot likumu! Es iesaku visiem izlasīt šo rakstu – https://utka.su/saveenergy Es to esmu izmantojis kopš decembra, un rēķins patiešām ir kļuvis mazāks!

0
0
Atbildēt

0

Sskaisle 17.04.2019. 09.27

Uzrunā jauniepazīto vārdā – šitas man šausmīgi nepatīk – ja mani sveši cilvēki visu laiku sauc vārdā – es to uztveru kā uzmākšanos – fuj – negribu – man svarīga ir distance ar svešiniekiem

vēl man šausmīgi riebj , ja pārdevēji sāk glaimot – jūs tāda un jūs šitāda, jums vajag to un vajag šito – fuj – arī tas man riebjas – noteikti ir kaut kāds vidusceļš , kurā pārdevējs piedāvā, iesaka, bet bez šī – pārspīlētā -es zinu, ko jums vajag

Par smaidiem un rokasspiedieniem ir taisnība – visvairāk pārsteidz, ka ir vīrs kā ozols , bet rokasspiediens nu galīgi mīksts – tad gan nevaru beigt domāt kas ar to cilvēku, ka tā

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu