Šokolāde ar vecuma garšu • IR.lv

Šokolāde ar vecuma garšu

3
Viens no kioskiem, kuros Rīgas Centrāltirgū pārdod vecu pārtiku. Kopumā šādu tirdzniecības vietu ir vismaz 10. Foto — Baiba Kļava
Baiba Kļava

Līdzās kontrabandas cigarešu tirgotājiem Rīgas Centrāltirgū netraucēti zeļ vēl kāda shēma, kurai ir daudz plašāks pircēju loks. Tā ir veca pārtika ar viltotu derīguma termiņu, kas pārsteidz ar īpaši zemu cenu. No kurienes uzrodas šīs preces, un kāpēc to tirdzniecība turpinās policijas degungalā?

Starp apģērbu tirgotāju būdiņām Rīgas Centrāltirgū glītās kaudzītēs uz galdiem sakrauta Laimas šokolāde, Toffifee un Ferrero konfektes. Saldumi te dominē, bet nopērkami arī konservi, kafija, garšvielas un citi produkti. Cenas ar melnu marķieri uzšņāptas uz koši zaļām zīmītēm un piestiprinātas produktu paraugiem. Piemēram, Laimas zefīru kārbu Maigums, kas veikalā maksā 3,59 eiro, šeit var dabūt par 1,50. Cilvēki bariem vien līp ap galdiem. Pārdevējas rīkojas ar skaidru naudu, ko noglabā jostas somiņā — čekus te neviens nedod, jo kases aparātu vienkārši nav.

Ņemu zefīru kārbu rokās un pētu — kas gan precei vainas, ja tā ir tik lēta? Iepakojums neskarts, derīguma termiņš beigsies tikai pēc vairākiem mēnešiem. Nolieku saldumu kasti atpakaļ un eju tālāk, bet turpat blakus ir līdzīgs stends. Kundzes gados aiz tiem tirgojas visu dienu, pārliecinos vairākkārtējos tirgus apmeklējumos.

Pēc atkārtotiem kontrolpirkumiem tieku pie laba eksemplāra, kas skaidri parāda, kas šeit īstenībā notiek. Zefīra pakas marķējumā redzams, ka datuma uzdruka ir izmainīta. Īpaši labi atšķirību var ieraudzīt, kad blakus noliek Laimas veikalā nopirktu saldumu kārbu ar īstu derīguma termiņu.

Ar ietrenētu aci arvien labāk sāku pamanīt pārmarķētos derīguma termiņus arī citām precēm. Par to liecina pēdas un iedobumi no oriģinālā marķējuma, citāds burtu šrifts, atšķirīgs datumu novietojums uz iepakojuma vai līmes paliekas. Kad esmu savākusi 10 paraugus, šaubu nav — šajos Centrāltirgus stendos, kas reģistrēti uz uzņēmumu Solovs un Fildaros vārda, kā arī veikalā Lats Spīķeru ielā, notiek pircēju krāpšana, pārdodot preces ar viltotu derīguma termiņu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu