Gaiļezera simbioze • IR.lv

Gaiļezera simbioze

No kreisās: Mārcis Leja, Anžela Pavloviča un Ivars Tolmanis, SIA Gremošanas slimību centra Gastro īpašnieki. Foto — Ieva Salmane
Ieva Puķe

Gastroenterologu Ivaru Tolmani 90. gados vilināja karjeras iespējas Amerikā, tomēr viņš izvēlējās Rietumu tipa klīniku Gastro veidot Latvijā. Viņa kolēģis Mārcis Leja ir spēcīgs zinātnē, bet Anžela Pavloviča — administrācijā un psihoterapijā

Reģistratūras zonā skan pieklusināta klasiskā mūzika. Atlaidušies krēslos, savu kārtu gaida pacienti. Tikmēr svaigi remontētajās īres telpās rokas stiepiena attālumā no Rīgas Austrumu klīnikas (RAKUS) vēl notiek pēdējie iekārtošanās darbi. Uz māju Gaiļezera un Eizenšteina ielas stūrī kastes nes pārvešanas firmas darbinieki. «700 kvadrātmetru medicīniskās teritorijas!» paziņo Gremošanas slimību centra Gastro direktore Anžela Pavloviča. «Ļoti ilgi visu plānojām, esam patīkami pārsteigti, cik labi iznācis,» uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ivars Tolmanis atļaujas emocionālāku repliku. Ēka 90. gados būvēta kā Zemkopības ministrijas skaitļošanas centrs, te mīt arī privāta pirmsskola.

Iedvesma no Amerikas

Klīnika Gastro jaunajās telpās durvis vēra marta sākumā, taču tās vēsture mērāma jau 20 gadu garumā, stāsta Ivars Tolmanis. Jauns ārsts gastroenterologs kopā ar kolēģi Mārci Leju 1998. gadā vienojās, ka jādibina privāta medicīnas iestāde. Diviem entuziastiem bija vēlme attīstīt modernas tehnoloģijas un metodes savā nozarē. Bija aizdomas, ka valsts medicīnas ietvarā tas notiktu lēni vai pat nebūtu iespējams. 

Gremošanas slimību izmeklēšanas un ārstēšanas centrs mājvietu atrada klīnikas Linezers telpās, kādreizējā padomju nomenklatūras specslimnīca bija kļuvusi par valsts akciju sabiedrību.

«Īrējām vairākas palātas,» atceroties pasmaida Tolmanis. «Sākām ar trim medicīnas māsām: Līgu, Māru un Inesi. Māra Bārene joprojām ir mūsu galvenā māsa, unikāla vērtība! Arī Līga Filipsone joprojām strādā pie mums.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu