OIK nepazūd uz burvju mājienu • IR.lv

OIK nepazūd uz burvju mājienu

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Raivis Vilūns

Pretēji politiķu priekšvēlēšanu solījumiem tā sauktā obligātā iepirkuma komponente (OIK) tuvākajā laikā netiks atcelta. 26. martā valdība lēma, ka nevirzīs OIK atcelšanu Saeimas noteiktajā termiņā — līdz 31. martam —, pagarinot plāna izstrādi līdz maija beigām. 

Saeima janvārī, vēl pirms jaunās valdības izveides, lielā vienprātībā uzdeva Ekonomikas ministrijai sagatavot likumprojektu, kas ļautu atcelt OIK līdz 31. martam. Pēc valdības apstiprināšanas izrādījās, ka šis uzdevums jāpilda tieši KPV LV ministram Ralfam Nemiro, kura partijai OIK likvidēšana bija viens no skaļākajiem priekšvēlēšanu saukļiem. Nonākot valdībā, kāre rīkoties sasteigti ir zudusi. Nemiro tagad izteicies, ka galvenais ir samazināt elektrības patēriņa izmaksas, nevis likvidēt OIK, un ministrija norādījusi uz virkni negatīvu seku, ko var radīt tūlītēja «stopkrāna» noraušana. Arī premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV) norādījis uz tiesvedības riskiem valstij, kas potenciāli varētu būt pat miljards eiro. Esot nemierā ar valdības neizdarību OIK jautājumā, 11 deputāti (no ZZS, Saskaņas, KPV) otrdien pieprasīja Kariņa demisiju.

Ministrijas aprēķini rāda, ka 2018. gadā OIK elektrības patērētājiem izmaksāja 161 miljonu. OIK īpatsvars no elektroenerģijas izmaksām pērn mājsaimniecībām bija ap 15%. Secināts, ka maziem un vidējiem uzņēmumiem elektrības gala cena ir augstāka nekā citviet Baltijas jūras reģionā, bet enerģijas izmaksu īpatsvars kopējā Latvijas apstrādes rūpniecības apgrozījumā ir viens no augstākajiem ES. 

Taču ministrijas izvērtējumā minēts — uzreiz atceļot OIK mājsaimniecībām un mazajiem uzņēmumiem, ieguvums nebūtu jūtams, jo pieaugtu siltumapgādes tarifi. Pērn subsidētās elektrostacijas radīja apmēram 64% no pavisam Latvijā saražotā elektroenerģijas daudzuma un vairāk nekā pusi no Latvijā patērētās elektroenerģijas. Ministrija arī brīdina, ka tūlītējas OIK atcelšanas gadījumā Latvija līdz 2020. gadam nesasniegtu ES noteikto atjaunojamās enerģijas īpatsvaru. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu