Vai elki var būt briesmoņi? • IR.lv

Vai elki var būt briesmoņi?

Veids Robsons (ar platmali) un viņa ģimene ciemojas pie Maikla Džeksona 1990. gadā. Publicitātes foto
Kristīne Simsone

Maikla Džeksona varā — LMT Mājas viedtelevīzijā skatāma dokumentālā filma Atstājot Nekurzemi

Vai par popmūzikas karali dēvētais Maikls Džeksons bija pedofils? Vai jaunajā dokumentālajā filmā Atstājot Nekurzemi (Leaving Neverland) iemūžināto vīriešu — Holivudas horeogrāfa Veida Robsona un programmētāja Stīva Seifčaka — liecības par bērnībā pārciesto Džeksona seksuālo varmācību ir patiesas? 

Šie ir divi no neskaitāmajiem jautājumiem, kas aptvij britu režisora Dena Rīda četras stundas garo dokumentālo filmu (televīzijas formātā tā sadalīta divās divu stundu sērijās). Uzņemta ASV kabeļtelevīzijas HBO un britu telekanāla Channel 4 paspārnē, filma janvārī piedzīvoja pirmizrādi Sandēnsas kinofestivālā ASV, kur tika izrādīta vienā seansā. 

Noziegumu detalizētā izklāsta dēļ skatītājiem pat bija pieejama psiholoģiskā palīdzība. Savukārt Maikla Džeksona fani tikmēr protestēja pie kinoteātra, dzelžaini aizstāvot sava elka nevainīgumu. Viņa pielūdzēju uzticībai, šķiet, nav robežu — rūdītākie fani mūziķa vainu noliedza arī 1993. un 2005. gadā, kad viņu apsūdzēja par seksuālu vardarbību pret nepilngadīgiem zēniem. Abas reizes Maikla Džeksona vaina netika pierādīta, mūziķa pārstāvjiem un ģimenei dodot iespēju apgalvot, ka apsūdzētājus motivē vēlme izspiest naudu (pirmā prāva noslēdzās ar izlīgumu, kas mūziķim izmaksāja 23 miljonus ASV dolāru). 

Šo uzskatu ģimene turpina kultivēt, attiecinot arī uz Rīda filmā izskanējušajiem Robsona un Seifčaka paziņojumiem, kas ir pretrunā ar abu iepriekš sniegtajām liecībām tiesā par labu Džeksonam. Ģimenes tiesvedība pret kabeļtelevīziju HBO ir tikai viena no daudzajām prāvām, kas saistīta ar iespējamajiem pedofilijas noziegumiem, un uzskatāmi parāda, cik daudz pretrunīgas informācijas mutuļo publiskajā telpā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu