Tumšais mākonis izklīdis. Pagaidām • IR.lv

Tumšais mākonis izklīdis. Pagaidām

ASV prezidents Donalds Tramps 24. martā atgriežas Vašingtonā pēc Floridā pavadītas nedēļas nogales. Foto — Scanpix/LETA
Pīters Beikers, © The New York Times News Service

Īpašais prokurors nav atradis pierādījumus, ka Donalds Tramps būt slēdzis slepenu vienošanos ar Krieviju, lūdzot tai palīdzēt uzvarēt ASV prezidenta vēlēšanās. Taču aizdomu ēna paliek, un joprojām turpinās daudzas citas izmeklēšanas

Iespējams, Donaldam Trampam tā bija jaukākā diena, kopš viņš kļuva par ASV prezidentu. Pagājušās svētdienas, 24. marta, pēcpusdienā beidzot izklīda draudīgais mākonis, kas virs viņa politiskās karjeras sāka savilkties jau 2016. gadā, kad pilnā sparā ritēja priekšvēlēšanu kampaņa. Pēc nepilnus 22 mēnešus ilgas izmeklēšanas beidzot publiskoti īpašā prokurora secinājumi, kas ļaunākajā gadījumā varēja beigties pat ar prezidenta impīčmentu. Nekas tāds, kura dēļ būtu nepieciešams nekavējoties sākt Trampa atstādināšanas procesu, nav atklāts, tomēr daudzi jautājumi joprojām ir neatbildēti.

Pirmkārt, tāpēc, ka ar īpašā prokurora Roberta Millera ziņojumu pilnībā ir iepazinusies tikai viena persona — ASV tieslietu ministrs Viljams Bārs, kuru šajā amatā pats Tramps iecēla februāra sākumā. Pēc divas dienas ilgas ziņojuma vētīšanas tieši Bārs svētdien izplatīja savu versiju par būtiskākajiem izmeklēšanas atzinumiem. Galvenais no tiem — Tramps nav slēdzis nekādu slepenu vienošanos ar Krievijas valdību. 

Otra būtiska lieta: izmeklētāji nevar nešaubīgi pateikt, ka Tramps ar savu rīcību un dažādiem rīkojumiem būtu licis šķēršļus tiesiskumam. Taču to var tulkot arī pilnīgi pretēji: Tramps varbūt ir pārkāpis likumu, taču nav izdevies atrast pārliecinošus pierādījumus, kuriem būtu spēks tiesā. «Ziņojumā nav secināts, ka prezidents būtu izdarījis noziegumu, taču viņš nav arī attaisnots,» — tā tieslietu ministrs uzrakstījis kopsavilkumā Kongresam.

«Totāla ATTAISNOŠANA»?

Tieslietu ministra atzinumu Tramps sagaidīja savā brīvdienu mājā Floridā, kur viņš bieži mēdz pavadīt nedēļas nogales. Sēžoties lidmašīnā atpakaļ uz Vašingtonu, ASV prezidents esot bijis tik labā omā, kādu viņu pavadošie žurnālisti sen nebija redzējuši. Drīz pēc tam sekoja Trampa tvīts: «Nekādas slepenas vienošanās, nekādas šķēršļu likšanas tiesiskumam, pilnīga un totāla ATTAISNOŠANA!»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu