Cik slikti ir patiesībā? • IR.lv

Cik slikti ir patiesībā?

Indra Sprance

ABLV bankā Luksemburgā regulators atklājis tik nopietnus un ilgstošus pārkāpumus, kādus nebija redzējis nevienā citā inspekcijā daudzu gadu laikā

Kamēr Latvijā ABLV naudas vētīšana tikai pamazām sāk iešūpoties, Luksemburgas regulators CSSF pēc ASV finanšu uzraugu paziņojuma un ABLV slēgšanas rīkojās nekavējoties. Jau pērn pavasarī tas devās inspekcijā ABLV meitaskompānijā, kas šajā valstī darbojas kopš 2012. gada. Tiesa bija atļāvusi Luksemburgas atzaram turpināt darbu arī pēc mātesbankas slēgšanas, bet šī gada sākumā īpašnieki banku pārdevuši tālāk kādam Londonā bāzētam privātam ieguldījumu fondam Duet Group.

Trīs menēšu laikā no marta līdz jūnijam CSSF klātienes pārbaudē izvērtēja augsta riska klientu failus un atklāja, ka banka ilgstoši pārkāpusi likumus un citus regulējumus, kas ierobežo naudas atmazgāšanu un terorisma finansēšanu ar banku starpniecību jeb tā sauktās AML/CTF prasības.

Vairāk nekā 100 lappušu detalizētā ziņojumā, kura saturs kļuvis zināms Ir, regulators secina: «Esam identificējuši nozīmīgu skaitu nopietnu un ilgstošu likumpārkāpumu attiecībā uz AML/CFT prasībām.»

Pārbaudot 133 bankas failus, atklāti 28 klienti, par kuriem, pēc regulatora domām, bankai vajadzēja iesniegt ziņojumus saistībā ar aizdomīgiem darījumiem. «Citiem vārdiem, bankai vajadzēja iesniegt aizdomīgu darījumu ziņojumus par 21% no klātienē inspicētajiem failiem — šis ir augstākais rādītājs, kāds vispār redzēts klātienes pārbaudēs astoņu gadu laikā, veicot aptuveni 250 inspekciju par AML/CFT prasību izpildi,» teikts ziņojumā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu