Interneta kinoteātris • IR.lv

Interneta kinoteātris

Černobiļa (Chernobyl)
Kristīne Simsone

Straumēšanas platformu repertuārs — piedāvājums, no kā nevar atteikties

Kā jūs skatāties seriālus? Godbijīgi pa sērijai vai negausīgi visas epizodes vienā šņācienā, neguļot naktis un atstājot novārtā sadzīvi? Atzīšos, es piederu pie otrajiem — negaušiem. Mēdzu stratēģiski «uzkrāt» iznākušās epizodes, lai varētu noskatīties citu pēc citas, pat ja tas nozīmē līdz attiecīgajam brīdim izkrist no sarunu aprites (lai nevilši neatklātu kādu svarīgu satura pavērsienu). Nekas tik ļoti netracina kā vēstījuma fragmentācija. Kaut gan esmu gatava pieļaut izņēmumu. 14. aprīlī ASV tiks pirmizrādīta seriāla Troņu spēle noslēdzošā sezona. Latvijā seriāls būs skatāms abos lielākajos ASV kabeļtelevīziju satura piegādātājos — LMT Mājas viedtelevīzijā (no 15. aprīļa) un Lattelecom Shortcut. Jautāsit, ar ko atšķiras Viduszemes nodevību, aukstasinīgas vardarbības un neparedzētu pavērsienu pilnā sāga, ka tā rātni jāskatās pa epizodei? Seriāla autori katru sēriju sola pagarināt līdz pat 80 minūtēm, tās veidojot kā veselu spēlfilmu kopumu. Jāatzīst, HBO lēmums šo kulta milzi vairs neturpināt nāk īstajā laikā — vēl viena sezona riskētu līdzināties jaukam, taču nogurdinošam ciemiņam, kas neprotas doties mājup, kaut sarunas sen izsīkušas.

Skaudrā izcilība

Pavisam cits svaigums piemīt kanādiešu rakstnieces Mārgaretas Atvudas romāna Kalpones stāsts iedvesmotajam straumēšanas servisa Hulu seriālam — oriģinālnosaukumā The Handmaid’s Tale. Ilgi nebiju piedzīvojusi tādus šermuļus. Iemesls — seriāla veidotāju biedējošā spēja atainot demokrātiskas sabiedrības ceļu uz teokrātisku elli, kāda ir seriāla norises vieta Gileāda. Tur, atgādināšu, sievietēm ir atņemta identitāte un tiesības būt par cilvēkiem. Kalpones stāsta 3. sezona pasaulē tiks pirmizrādīta 5. jūnijā, savukārt pēc divām nedēļām pirmās epizodes būs skatāmas LMT Mājas viedtelevīzijā. Šis ir viens no lieliskajiem seriāliem, kurā mirdz amerikāņu aktrise Elizabete Mosa. Viņas karjeras galvenie pagrieziena punkti notikuši tieši seriālu placdarmā (atcerieties reklāmistu spēka spēlītes Trakajos vīros un jaunzēlandiešu autores Džeinas Kempiones seriālu Top of the Lake par seksuālās vardarbības noklusēšanu un atstātajām rētām!).

Atzari

Mazliet attālinoties no starmešu gaismas, kurā gozējas visi minēto darbu veidotāji, jābilst, ka maijā LMT Mājas viedtelevīzijā būs skatāms HBO un SKY veidotais miniseriāls Černobiļa. Piecas epizodes garais darbs atgriežas pie vecas, bet aizvien interesantas tēmas — Černobiļas kodolkatastrofas 1986. gadā. Padomju cilvēku tēlos (cerams, bez uzspēlētā krievu valodas akcenta) iejutušies aktieri Džareds Hariss un Emīlija Vatsone. Ja ceļojat pāri Atlantijas okeānam un neesat vienaldzīgi pret komēdijām un vampīru sadzīvi, iesaku kanālā FX, sākot no 27. marta, notvert kādu jaunā seriāla What We Do in the Shadows epizodi. Seriāls ir jaunzēlandiešu komiķu Džemēna Klementa un Taika Vaititi tāda paša nosaukuma 2014. gada filmas iedvesmots. Tāpat, pieņemu, viļņošanās pēc HBO kabeļtelevīzijā martā izrādītās dokumentālās filmas Atstājot Nekurzemi (Leaving Neverland) sasniegs arī Latvijas platuma grādus. Neatkarīgā kino festivālā Sandēnsā janvārī pirmizrādītais Dena Rīda dokumentālais darbs ir skaudrs un skandalozs liecību apkopojums par Maikla Džeksona apsūdzībām pedofilijā. Sandēnsā pēc seansa skatītāji varēja saņemt psiholoģisko palīdzību, ja filma tos bija pārāk satriekusi. Lai arī savās neilgajās kino apskatnieces gaitās ir nācies redzēt daudz ko, tā arī nespēju atrast nevienu argumentu, kālab sevi būtu jāpiespiež šo darbu skatīties. Vai jūs skatītos?

Nauda audzē muskuļus

Troņu spēle, Kalpones stāsts un līdzīgi seriāli jau labu laiku ir kļuvuši par popkultūras pamatvienībām, kuru nepārzināšana dažbrīd liek šķēršļus saziņā ar apkārtējo pasauli. Taču straumēšanas platformas (piemēram, Netflix un Amazon) savā repertuārā pludina jaunu oriģinālsaturu gandrīz neizsekojamā tempā. Netflix lietotāju — kopā gandrīz 140 miljonu cilvēku — finansiālais pienesums (no abonēšanas maksas) šim milzim ir devis vēl neredzētu spēku. Apņēmīgi cenšoties pusi programmas veidot no oriģinālsatura, Netflix un Amazon kinofestivālu filmu tirgos izšķērdīgi iepērk jauno darbu projektus, mierīgi pārsolot lielāko daļu kinonozares veterānu. Tā tiek piesaistīti aizvien «smagāki» vārdi. Piemēram, 15. martā uz mazajiem ekrāniem nonāks animācijas seriāls Mīla, nāve + Roboti (Love Death + Robots), ko veidojis Deivids Finčers un grāvēja Deadpool režisors Tims Millers. Saturs un citas seriāla detaļas ir noslēpumā tītas, atliek vienīgi minēt, ka redzēsim erosa un tanatosa neprātīgākās formas mūsdienu tehnoloģisko sasniegumu ietvarā. Auditorijas brīdinājums: 18+.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu