Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Atkal lido paši

Amerikāņu privātās kompānijas Space X kosmosa kuģis Crew Dragon svētdien veiksmīgi savienojās ar Starptautisko kosmosa staciju. Tas ir svarīgs solis, lai no ASV atkal paši varētu izplatījumā sūtīt kosmosa kuģus ar cilvēkiem — tas nebija iespējams kopš atspoļkuģu norakstīšanas 2011. gadā. Tikmēr amerikāņu astronautus kosmosā nogādāja Krievijas kuģi, par katru lidojumu maksājot vairāk nekā 80 miljonus dolāru.

Somijas sabiedriskā TV ziņoja par ziemeļvalstu banku grupas Nordea iesaisti naudas atmazgāšanā. Pēc šīm ziņām Nordea bankas akciju cena nokritās par 6%. Žurnālisti noskaidrojuši, ka no cauri Nordea bankai no aizdomīgiem avotiem plūdušajiem 700 miljoniem eiro aptuveni 200 miljoni palika Somijas Nordea bankas kontos. Tāpat Nordea klientiem bijuši simtiem fiktīvu uzņēmumu, kuru patiesos īpašniekus nevar noskaidrot. Par Krievijas naudas atmazgāšanu pirmdien rakstīja arī britu The Guardian — Krievijas oligarhs Rubens Vardanjans atbalstījis pat prinča Čārlza projektus.

Igaunijā parlamenta vēlēšanās svētdien uzvarēja pirms tam opozīcijā esošā liberālā Reformu partija (29%). Pašreizējā premjera Jiri Ratasa vadītā Centra partija palika otrā — 23% balsu. Trešā ir labējā eiroskeptiķu Konservatīvā tautas partija — 18% balsu. Ja valdību veidos Reformu partija, par premjerministru pirmo reizi valsts vēsturē varētu kļūt sieviete, Reformu partijas līdere Kaja Kallasa. Taču eksperti prognozē ilgu valdības veidošanu.

Lielbritānijas leiboristu partija atbalsta atkārtota referenduma rīkošanu par valsts izstāšanos no ES, partijas vadība paziņoja pēc tam, kad parlaments pagājušajā nedēļā noraidīja tās priekšlikumus un atbalstīja premjerministres Terēzas Mejas ieceri iegūt vairāk laika sarunām ar ES. Meja līdz šim ir atteikusies apsvērt atkārtota referenduma iespēju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu