Neklusē! • IR.lv

Neklusē!

1
Laila Balode. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Gunita Nagle

Dzimumnoziegumi pret bērniem notiek daudz biežāk, nekā rāda statistika, pārliecināta Laila Balode no Centra Dardedze. Pieaugušajiem jāmāk tos atpazīt, lai varmākas apturētu

Igaunijas 101. dzimšanas dienā prezidente Kersti Kaljulaida kā vienu no problēmām, ar kurām valstij jātiek galā, minēja vardarbību pret sievietēm un bērniem. Nedēļu iepriekš mēs Latvijā bijām uzzinājuši par bīstamu precedentu — skolēns par seksuālu vardarbību bija stāstījis savas skolas psihologam, bet tas nebija ziņojis Valsts policijai.

Par to, cik izplatīta ir seksuālā varmācība pret bērniem un kā to novērst, iztaujāju psiholoģi Lailu Balodi, Centra Dardedze valdes locekli. 18 darbības gados šī centra galvenais mērķis ir samazināt vardarbību pret bērniem. Pēdējos desmit gados sagatavoti vairāk nekā 560 speciālistu, kas bērniem skolās un brīvlaiku nometnēs māca drošu uzvedību — centrā viņus sauc par Džimbas drošības skolas aģentiem. Ik gadu arī aptuveni piecsimt psihologu, pedagogu un mediķu Dardedzes mācībās uzzina, kā atpazīt un apturēt vardarbību.

Ar Lailu satiekamies centra telpās pēc kāda semināra. Malkojot pēcpusdienas tēju, psiholoģe atgādina, ka Dardedze 2001. gadā savu darbu sāka ar rehabilitāciju, sniedzot palīdzību cietušajiem. Bet drīz vien apjēguši, cik maz vardarbības gadījumu tiek atklāti, tāpēc turpmāk gādāts, lai pēc iespējas vairāk ļaudis iemācītos atpazīt bērna uzvedībā pazīmes, kas liecina — viņš ir cietis no vardarbības, arī seksuālas. Tagad ikviens to var apgūt Dardedzes izveidotajā platformā Drosaberniba.lv. Vienā no tās mācību programmām aplūkoti vairāki bērna uzvedības modeļi un pēc luksofora krāsu principa dota norāde: kāda uzvedība ir normāla, un kas signalizē par piedzīvotu vardarbību. Piemēram, visi bērni kādreiz aizskar vai spēlējas ar saviem dzimumorgāniem (zaļā krāsa), bet ne visi pastiprināti interesējas par pieaugušajiem raksturīgu seksuālu uzvedību (dzeltenā krāsa — jāpievērš uzmanība, un jācenšas saprast šīs rīcības cēloņus). Bet, ja bērns pastāvīgi aizskar sevi vai mēģina pieskarties pieaugušo dzimumorgāniem, vajadzīga psihologa iejaukšanās — šāds uzvedības modelis iekrāsots kā sarkans.

Diemžēl Dardedzes rīkotās mācības ir vienīgā iespēja izglītoties par šo tēmu, tāpēc Laila pieļauj, ka ir tādi pedagogi, kuriem nerodas aizdomas par dzimumnoziegumu. «Reti kad bērns atnāk un saka: mani seksuāli izmantoja. Visticamāk, viņš stāsta, ka sāp roka vai vēders, ka negrib iet uz skolu vai uz mājām. Norādes var būt netiešas,» stāsta Laila.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu