5 interesanti koncerti martā • IR.lv

5 interesanti koncerti martā

Dāņu kontrabasists Kenets Dāls Knudsens. Publicitātes foto
Anete Ašmane, speciāli Ir

8. martā. Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē Jūrmala Jazz. Justin Kauflin trio

Eiropas koncertturnejā Jūrmalā viesosies talantīgais džeza pianists un komponists amerikānis Džastins Kaflins. Būdams viens no leģendārā Kvinsija Džonsa pārstāvētajiem māksliniekiem, Kaflins, protams, bauda aktīvas koncertdzīves sniegtās iespējas, atzinību un sajūsmu, un tas ir vislielākajā mērā pamatoti — izcila virtuozitāte, individuāla, nesamākslota un svaiga mūzika un, lai cik klišejiski tas skanētu, patiesa vienkāršība ir viņa skanējuma trumpji. Par to Latvijas publika varēja pārliecināties jau 2016. gada vasarā, kad mūziķis uzstājās kopā ar Latvijas Radio bigbendu, bet šoreiz iespēja dzirdēt intīmāku koncertu Dzintaros.

9.—16. martā. Koncertzālē Lielais dzintars Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Diriģenta Imanta Rešņa aizsāktais festivāls (toreiz — Pianisma zvaigžņu) šogad piedzīvos jau 27. gadskārtu, Liepājā pulcinot tādus mūziķus kā Miša Maiskis (čells), Guntis Kuzma (klarnete), Vestards Šimkus (klavieres), dāņu džeza trio 3xHESS, dziedātājus Rihardu Mačanovski, Tūri Dedi un Marku Vildi, kam līdzās, protams, Liepājas Simfoniskais orķestris, arī Sinfonietta Rīga un akadēmiskais koris Latvija. Programma plaša un dažādām gaumēm — gan labi pazīstama Pētera Čaikovska, Riharda Štrausa, Johana Sebastiana Baha mūzika, gan mazāk zināmas Otorīno Respīgi, Sebastiana Fagerlunda un Edvarda Elgara daiļrades lappuses, gan nupat pirmatskaņotā Rutas Paideres kamersimfonija And Nothing More. Nesauktu šo par drosmīgāko un interesantāko Liepājas zvaigžņu festivāla laidienu, bet dažas pērles izdosies izzvejot.

13. martā. Lielajā ģildē Camerata RCO. Karaliskā Concertgebouw orķestra mūziķi

Pavisam nesen, 2018. gada novembrī, Nacionālajā operā izskanēja Karaliskā Concertgebouw orķestra koncerts, bet nu šī kolektīva vienīgā latviešu mūziķe altiste Santa Vižine kolēģus ved uz Rīgu, lai klausītājiem piedāvātu kamermūzikas programmu. Kamermuzicēšana ir neizmērojams pienesums orķestra mūziķu spēles pilnveidē un attīstībā, un Camerata RCO ir pieprasīts ansamblis, kas šajā koncertā līdzās liks Antonīna Dvoržāka Čehu svītu un Franča Šūberta Oktetu. Santai šī tikšanās ar Rīgas publiku ir gaidīta atkalredzēšanās: «Dzīvojot ārzemēs, man ir neaprakstāma vēlme spēlēt mājās. Gribas uz Latviju atvest kolēģus, nu jau draugus, kuri ir sirsnīgi un smaidīgi. Varbūt mēs ar savu Šūbertu kādam uzdzīsim milzu iedvesmu, kaut vienam! Un tas būs tā vērts!»

14. martā.V EF Kultūras pils Kamerzālē VEF Jazz Club | Knudsen / Saržants International

Dāņu kontrabasistu Kenetu Dālu Knud­senu ar Latviju saista arvien ciešākas saites — pirms pāris gadiem sācis muzicēt kopā ar Denisu Paškeviču un piedalījies viņa albuma ieskaņojumā, tagad viņš, strādājot Mūzikas akadēmijā Olborgā, māca vairākus latviešu džeza studentus un ar viņiem kopā uzstājas. Koncertā Kenets no Dānijas līdzi aicinās bundzinieku Daniēlu Zommeru, un uz skatuves abi satiksies ar pašmāju mūziķiem — vokālisti Evilenu Protektori, pianistu Kristu Saržantu un saksofonistu Dāvi Jurku. Knudsena un Saržanta mūziku, ko dzirdēsim, saista skandināviska, ziemeļnieciska noslēpumainība, trauksmains un raupjš skanējums, kas vedina uz dziļām, dažbrīd pat tumšām un eksistenciālām pārdomām. Ja tas nebaida, nav pamata nedoties uz atjaunoto VEF Kultūras pili. Un gan jau ieskanēsies arī kāda maigāka un mažorīgāka nots!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu