Eiropas sarūkošā vidusšķira • IR.lv

Eiropas sarūkošā vidusšķira

3
Hosē Enrike Alvaress agrāk bija personāla daļas vadītājs lielā stādu audzētavā, bet pēc šī darba zaudēšanas no sievastēva pērņēmis pašnodarbināta miesnieka vietu. Foto — The New York Times
Liza Aldermane, © The New York Times News Service

Vidusšķiras progress ir apstājies gandrīz visās Eiropas valstīs — norāda ANO aģentūra. Pēc 2008. gadā piedzīvotās krīzes un tai sekojošās recesijas «viņu situācija ir kļuvusi daudz nestabilāka — ja mājsaimniecībā atgadās kas neparedzēts, viņi, visticamāk, noslīd lejup un apakšā arī paliek»

Izdzērusi rīta kafiju, Rakela Navaro noskūpstīja vīru un izsteidzās no savas plašās ķieģeļu privātmājas Spānijas galvaspilsētas Madrides piepilsētā. Pirms gadiem desmit viņai piederēja veiksmīga pasākumu rīkošanas aģentūra. Tagad, aizvedusi uz skolu divus bērnus, Rakela iekāpa metro, lai dotos uz pašreizējo darbu — viņa strādā par sekretāri un saņem tikai mazliet vairāk par valstī noteikto minimālo algu (859 eiro).

Dažas minūtes vēlāk no mājām izgāja arī viņas vīrs Hosē Enrike Alvaress, kas tagad ir pašnodarbināts miesnieks gaļas veikalā. 56 gadus vecais vīrietis agrāk bija personāldaļas vadītājs lielā stādu audzētavā, kura ekonomiskās krīzes dēļ bija spiesta atlaist pusi no saviem 300 darbiniekiem, ieskaitot Hosē.

Pēc desmitgadēm ilgas dzīvošanas Spānijas pārtikušākās vidusšķiras daļā tagad šis pusmūža pāris slīd lejup. Lai gan Spānijas ekonomika ir lielā mērā atguvusies pēc sāpīgā 2008. gada finanšu krīzes trieciena un atkal kāpina jaudu, pie reizes radot jaunas darbavietas, Rakela un Hosē tagad kopā nenopelna pat pusi no tā, ko viņi saņēma agrāk. Ģimenes ienākumi pirms krīzes bija aptuveni 80 tūkstoši eiro gadā. Tagad viņi uztraucas, ka šovasar izsīks iekrājumi un vairs nespēs turpināt maksāt hipotekāro kredītu.

«Mēs savulaik spējām uzkārpīties augšup, bet tagad bezpalīdzīgi slīdam lejup,» saka Rakela. Acīs parādās asaras. «Izskatās, ka kopumā ekonomika uzlabojas, bet mēs no tā neko neiegūstam.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu