Raivis Ušackis, dziesmas Latvijas karavīrs autors • IR.lv

Raivis Ušackis, dziesmas Latvijas karavīrs autors

«Dziesma ir maniem bērniem, ģimenei un visiem čaļiem, ar kuriem kopā esmu dienējis,» saka Raivis Ušackis. Sešgadīgais dēls zinot dziesmu, arī trīsgadīgā meita dungojot līdzi. Foto — Edmunds Brencis
Gunita Nagle

Dziesmu viņš radīja jau sen — 2007. gadā, kad dienēja Latvijas kontingentā Afganistānā Starptautisko drošības atbalsta spēku sastāvā. Taču klips dziesmai tapis tikai šogad. Janvāra pēdējās dienās ievietots Facebook, tas ātri kļuva populārs, skatījumu skaits pārsniedzis 100 tūkstošus. Tagad Raivim nākas skaidrot, ka nav viņš nekāds dziedātājs. Bet Latvijas karavīrs ir vienīgā par dienestu starptautiskajās operācijās, tāpēc arī interesanta.

Karavīra gaitas Raivis sāka 1996. gadā, iestājoties Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Jaunās tūkstošgades sākumā Raivis komandēja Latvijas kontingentu Kosovā, vēlāk Afganistānā, 2006. gadā NATO samitā Rīgā bija atbildīgs par drošības pasākumiem. Bet no aktīvā dienesta atvaļinājās 2010. gadā pēc tam, kad tika ierosināta krimināllieta pret kādu karavīru, kurš, atgriežoties no misijas Afganistānā, personīgajās mantās bija aizmirsis četras patronas. «Es viņu publiski aizstāvēju,» saka Raivis. Karavīru attaisnoja, bet Raivis nolēma meklēt jaunus izaicinājumus. Viņu allaž bija interesējis sports, tāpēc pievērsās šai jomai. Tagad viņš ir FIBA licencēts basketbola aģents ar savu aģentūru Prime Athlete Management, kas palīdz basketbolistiem veidot karjeru gan Latvijas, gan ārzemju komandās.

Bet to, kā pirms desmit gadiem tapa karavīriem veltītā dziesma, viņš joprojām spilgti atceras: «Es biju Mazārešarīfas nometnē [Afganistānā], kad man pēkšņi pateica, ka jādodas uz Meimanes nometni. Latvijas kontingenta komandieris lidoja prom un teica, ka palikšu par vecāko. Tuvojās 18. novembris, tāpēc uztaisīju audiokonferenci ar toreizējo aizsardzības ministru un pasēdēšanu ar bezalkoholisko alu un desām. Uzrunas vietā sacerēju dziesmu.» Tik vienkārši? «Jā, ja ir emocijas,» atbild Raivis. Kad izgājis pie karavīriem ar ģitāru, manījis viņu acīs skepsi. Bet dziedot redzējis — dziesma paņem. Īsta, tieši par viņu ikdienu, izjūtām un domām.

Pagājušajā gadā Raivis saticies ar bijušajiem dienesta biedriem, uzdziedājuši šo dziesmu, līdz radās doma — tā jāieraksta studijā un jāizveido klips. Tad arī padevuši cits citam ziņu, lai sūta Ušackim to, kas reiz Afganistānā un Kosovā safilmēts. «Klips veidots no tā, ko čaļi ir filmējuši misiju rajonos,» saka Raivis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu