Drudzis domē • IR.lv

Drudzis domē

49
Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Ieva Jakone

Skandalozajā Rīgas Satiksmes krimināllietā nule izkratītais Rīgas mērs Nils Ušakovs apgalvo, ka viņa sirdsapziņa ir tīra. Taču uz lēmumiem par KNAB izmeklētajiem iepirkumiem ir arī viņa paraksts

Galvaspilsētas mēram Nilam Ušakovam jaunais gads nesis pārmaiņas. Kopš decembrī KNAB arestēja vairākas pašvaldības uzņēmuma Rīgas Satiksme amatpersonas, bet janvāra beigās ieradās izkratīt arī pašu domes vadītāju, Ušakovs šķiet pieklusinājis aroganci un tik uzkrītoši vairs nebēg no žurnālistiem. Pat uz Ir jautājumiem saņēmām atbildes, kas jau gadiem šķita gluži vai bezcerīgs mēģinājums.

«Mana sirdsapziņa ir tīra,» pēc kratīšanas, kas 30. janvārī notika gan Rīgas mēra divus stāvus plašajā Mežaparka mājvietā, gan birojā domē, žurnālistiem sacīja Nils Ušakovs. Kratīšanas saistītas ar KNAB ierosināto kriminālprocesu Rīgas Satiksmē, kad aiz restēm neilgi pirms Ziemassvētkiem nonāca seši cilvēki. Runa ir par trim Škoda un Solaris sabiedriskā transporta iepirkumiem vairāk nekā 270 miljonu eiro vērtībā, kas noritēja no 2013.  līdz 2016. gadam.

Pagājušā gada nogalē šajā pašā lietā KNAB kratīja arī Rīgas vicemēru, ilggadējo Ušakova partneri Andri Ameriku, taču pagaidām nekāds statuss viņiem abiem šajā procesā nav noteikts.

«Mana reputācija, Rīgas domes reputācija un arī manas partijas reputācija ir apdraudēta. Esmu nolēmis atkāpties no vicemēra amata,» decembrī pēc kratīšanas paziņoja Ameriks. Ušakovs toreiz atzinīgi novērtēja kolēģa rīcību, tomēr tagad, nonācis identiskā situācijā, par atkāpšanos pats nedomā — esot svarīgi nodrošināt pašvaldības funkcionēšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu