«Brāļu karš» KPV LV • IR.lv

«Brāļu karš» KPV LV

Ilustrācija — Ernests Kļaviņš
Nellija Ločmele

Neordināra situācija — tik bikli KPV LV konfliktu nodēvējis Saeimas deputāts un aktieris Ivars Puga, kaut gan kaislības Saeimas otrajā lielākajā frakcijā nupat neatpaliek no skatuves drāmām. KPV frakcija 23. janvārī sašķēlās balsojumā par uzticību Krišjāņa Kariņa valdībai, kurā trīs ministri nāk no pašas KPV rindām — par balsoja 11 deputāti ar partijas dibinātāju Artusu Kaimiņu priekšgalā, bet pieci bija pret, to skaitā agrākais premjera kandidāts Aldis Gobzems un valdes locekle Linda Liepiņa. Rezultātā KPV ir valdošajā koalīcijā, bet vienlaikus arī opozīcijā.

Šo pretrunu vēl varētu atrisināt, mazākumu izslēdzot no frakcijas, taču nežēlīgs karš sācies partijas līderu starpā. Jau debatēs par valdību Gobzems pavēstīja, ka šī esot zaudētāju valdība un konkrēti Kaimiņš esot zaudējis viņa draudzību. Par Vienotības atbalstītāju Kaimiņš pēkšņi esot kļuvis tāpēc, ka viņa vienīgais mērķis esot nepieļaut savu izdošanu kriminālvajāšanai KNAB izmeklētajā kriminālprocesā par nelegālu partijas finansēšanu. Vēlāk Gobzems kāpa tribīnē otrreiz, lai paziņotu, ka pirms vēlēšanām Kaimiņš viņam trīs citu kolēģu klātbūtnē piedāvājis KPV naudas trūkumu atrisināt, pieņemot nelegālus ziedojumus no Rūdolfa Meroni (agrākā Aivara Lemberga advokāta, kurš vēlāk liecinājis par viņa slēptajām shēmām). «Rūdolfs ir gatavs dot 100 tūkstošus eiro… Tika organizēts Oskars, lai šo naudu atmazgātu. Mēs visi pateicām «nē»,» Gobzems paziņoja, bet pēc tam atteicās medijiem nosaukt iesaistīto vārdus vai citas detaļas. Kaimiņš Ir pavēstīja, ka Gobzems melo, taču tālākos komentāros neielaidās. Pēc uzstāšanās Gobzems nekavējoties saņēma KNAB vadītāja Straumes aicinājumu uz biroju, kur 25. janvārī arī ieradās uz iztaujāšanu, bet medijiem pēc tam neko sīkāk paskaidrot atkal nevarēja — esot parakstījies par ziņu neizpaušanu.

Toties šonedēļ Gobzems paziņoja, ka vērsīsies Valsts drošības dienestā, jo esot notikusi nelikumīga viņa noklausīšanās Saeimas telpās. Runa ir par kādu Gobzema tikšanos ar Jaunās konservatīvās partijas kodolu vēl pērn decembrī valdības veidošanas laikā, kad Gobzems aizmuguriski kritizējis Kaimiņu. LNT svētdien vēstīja, ka šādu Gobzema sarunas ierakstu Kaimiņš nesen atskaņojis KPV frakcijas kolēģiem — kāds viņam to bija anonīmi nosūtījis e-pastā.

Kā tālāk strādāt, frakcija spriedīs šonedēļ, bet sociālajos tīklos jau ceļo video, kuros sašutuši atbalstītāji dedzina KPV simboliku, pārmetot nodevīgu ieplūšanu varas koalīcijā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu