«Atslēga ir pedagogs» • IR.lv

«Atslēga ir pedagogs»

3
Ilga Šuplinska. Foto — Edmunds Brencis
Pauls Raudseps

Ilga Šuplinska jau paspējusi piesaistīt uzmanību ar kritiku pret skolu «mehānisko slēgšanu» un iestāšanos par latgaliešu valodu. Ko varam gaidīt no viņas kā izglītības ministres?

Aizejošā Kučinska valdība atstājusi jaunajai izglītības un zinātnes ministrei iesāktu, bet nepabeigtu izglītības reformu un budžeta projektu, kurā nav iezīmēta nauda solītajai skolotāju algu palielināšanai. Dabiski, ka jaunā ministre Šuplinska intervijās izcēlusi trūkstošo 40 miljonu atrašanu kā savu galveno prioritāti, tomēr to darītu jebkurš šajā amatā nonākušais cilvēks.

Svarīgāk un interesantāk Ir šķiet noskaidrot viņas attieksmi gan pret izglītības reformā paredzēto skolu skaitu samazināšanu, kurai viņa veltījusi kritiskus vārdus, kā arī skatījumu uz latgaliešu valodu un kultūru, kas bijusi gan viņas profesionālās, gan sabiedriskās darbības centrā.

Lai gan jaunpienācēja politikā, Šuplinska jau gadiem ir strādājusi izglītības jomā, tāpēc viņai ir priekšstats arī par citām ministrijas darba sfērām. Laiks rādīs, kā šie sākotnējie uzstādījumi sadzīvos ar izglītības sistēmas birokrātisko realitāti.

Jūs pārstāvat humanitāro sfēru. Vai uzskatāt, ka ir vairāk jāveicina jauniešu iesaiste eksaktajos priekšmetos?
Es uzskatu, ka pedagogs ir atslēga. Tu nemāci priekšmetu, tu māci vērtības, pieeju, kas ir tajā priekšmetā, lai atraisītu skolēnu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu