Tiesiskuma gads • IR.lv

Tiesiskuma gads

3
Aivars Ozoliņš

Tiesībsargātāji un vēlētāji šogad pastrādāja «elites» nomainīšanai

Aizejošais bija Latvijas valsts simtgades gads. Taču tā nogalē varam ne tikai atcerēties nosvinēto jubileju, bet arī piesardzīgi cerēt uz tiesiskuma atgūšanos. Gada laikā aizturēto amatpersonu saraksts turpina augt, bet vēlētāji nepārprotami pauda neapmierinātību ar lietu veco kārtību, kurā ērti iekārtojušies arī aizturēto «jumti» un barokļi.

Var teikt, ka gadu tiesiski gaumīgi ierāmēja, kā izskatās, patiešām atdzimstošais Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Februārī KNAB aizturēja Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču. Bet Ziemassvētku noskaņai tagad arī par uzņēmēju dēvēto Māri Martinsonu un virkni Rīgas Satiksmes amatpersonu ar priekšnieku Leonu Bemhenu priekšgalā. Līdztekus KNAB operācijā Daugavpilī aizturēts bijušais pilsētas domes priekšsēdētājs Rihards Eigims, savulaik ZZS deputāts Saeimā.

Neilgi pirms tam, novembrī, prokuratūra nodeva tiesai īsteni nacionālā maksātnespējas administratora Māra Sprūda lietu, kurā viņš apsūdzēts 3,8 miljonu izspiešanā un piesavināšanā.

Notiekošais ļauj cerēt, ka līdzās «saimnieku savā zemē» blēžu korporācijai tiesībsargātāju apdraudēta nu ir arī tai brālīgā «mazā Krievijas kleptokrātija» Latvijā ar filiāles centru Rīgā un metastāzēm Jūrmalā, Daugavpilī, Rēzeknē un citur.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu