Bez šoka, bez pacēluma • IR.lv

Bez šoka, bez pacēluma

Pauls Raudseps

Labā ziņa — ES vēl aizvien nav zaudējusi spējas iegrožot dalībvalstu patvarības

Varēja būt sliktāk. Jau otro gadu pēc kārtas ar atvieglotu nopūtu varam atskatīties uz aizgājušajiem 12 mēnešiem un klusi priecāties par visu to, kas nenotika.

Pērn decembrī ASV prezidents Tramps un Ziemeļkorejas tirāns Kims raidīja viens pret otru postu sološus paziņojumus, un militārie eksperti un ģeopolitiķi nopietni apsprieda iespēju, ka Korejas pussalā varētu izcelties kodolkarš. Taču jau dažus mēnešus vēlāk abi naidnieki vienojās par tikšanos Singapūrā, pēc kuras Tramps nevarēja vien pārstāt slavēt Kimu.

Tepat Latvijā simtgades svinības pavadīja nemitīga nervozēšana par vēlēšanām. Vai viltus ziņu tūkstošgalvainā hidra iznirs no interneta duļķainajām dzīlēm? Vai tur peldošie Krievijas troļļi sašūpos valsts laivu? Vai populisma vilnis palīdzēs ienest Saskaņu valdībā? Bet tīmekli Maskava sevišķi neraustīja, un KPV koalīcijas ar Saskaņu nebūs. Pēc dažiem nervus kutinošiem valdības veidošanas vingrinājumiem šī komentāra rakstīšanas laikā tiek tapināta koalīcija, kura sola nevis revolūciju, bet gan evolūciju.

Diemžēl izvairīšanās no katastrofas nenozīmē, ka viss ir kārtībā. Pēc 2016. gada šokiem — Brexit balsojuma, Trampa ievēlēšanas — 2017.gadā mobilizējās pretspars. Sieviešu tiesību aizstāvjus šokēja, ka Baltajā namā nonācis cilvēks, kuru vairāk nekā 20 sievietes apsūdzējušas par uzmākšanos. Ne tikai Amerikā, bet arī daudzviet citur sabiedrības uzmanības centrā nonāca #MeToo kustības atklājumi par citiem, kuri izmantojuši varu, lai apmierinātu savu baudkāri.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu