Izjūk valdības veidošana JKP līdera Bordāna vadībā • IR.lv

Izjūk valdības veidošana JKP līdera Bordāna vadībā

28
Foto: Evija Trifanova, LETA

Apvienība “Attīstībai/Par!” (AP) un Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (NA) nolēmušas izstāties no Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līdera Jāņa Bordāna vadītajām valdības veidošanas sarunām, vēsta aģentūra LETA. Par līdzīgu soli lēmusi arī partiju apvienība “Jaunā Vienotība” (JV).

Valsts prezidents Raimonds Vējonis trešdien Rīgas pilī uzklausīja Bordānu, kurš atzinis, ka neredz iespējas izveidot valdību un saņemt Saeimas vairākuma atbalstu, informē Valsts prezidenta kanceleja.Ceturtdien Valsts prezidents paraksta rīkojumu, ar kuru atzīst par spēku zaudējušu  aicinājumu Bordānam izveidot Ministru kabinetu. Vējonis pateicās Bordānam un pauda nožēlu par politisko partiju nespēju vienoties par atbalstu viņa valdībai.

Valsts prezidents konsultācijas par iespējamo Ministru prezidenta amata kandidātu turpināsies pēc valsts svētkiem. “Sagaidu, ka šo laiku politiskās partijas izmantos, lai turpinātu konsultācijas un meklētu kopsaucējus,” norāda Valsts prezidents. Plānots, ka Vējonis pēc svētkiem tiksies ar partijas “KPV LV” virzīto Ministru prezidenta amata kandidātu Aldi Gobzemu un partiju apvienības “Attīstībai/Par!” premjerministra kandidātu Arti Pabriku, lai uzklausītu viņu redzējumu par turpmāko valdības veidošanas procesu.

AP informējusi Bordānu, ka nolēmusi apturēt sarunas par dalību viņa valdībā un jau aicinājusi Valsts prezidentu Raimondu Vējoni pēc valsts svētkiem un konsultācijām ar politiskajiem spēkiem nominēt citu premjerministra kandidātu.

JV un NA pārstāvji pēc trešdienas tikšanās žurnālistiem apliecināja, ka ir izstājušies no JKP vadītajām valdības veidošanas sarunām. JV politiķis Arvils Ašeradens apliecināja, ka JV izstājas no valdības veidošanas sarunām.

NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars trešdien žurnālistiem norādīja, ka Bordāna iespējas izveidot valdību “de facto” ir izsmeltas un jānosauc jauns premjerministra amata kandidāts. Viņš norādīja, ka sarunu procesā bija daudz problēmu un domstarpību, kas arvien samilza, turklāt, NA biedriem konsultējoties savā starpā, secināts, ka trūkst balsu Bordāna valdības izveidošanai.

Latvijas Radio 1 citēja Bordāna pausto, ka valdības veidošanas sarunas izgāztas, jo, visticamāk, vārdā nenosaukti grupējumi, ar ko JKP nav saistīta, nevēlas valdībā redzēt šīs partijas pārstāvjus Juri Jurašu un Jutu Strīķi. Kaut arī politikas aizkulišu figūras neesot sēdējušas pie sarunu galda, viņu ietekme bijusi jūtama.

Kā ziņots, 7.novembrī Valsts prezidents nominēja Bordānu premjerministra amatam, vienlaikus norādot – ja JKP līderim neizdosies valdību izveidot līdz 21.novembrim, viņš ir gatavs nominēt citu valdības vadītāja kandidātu. Bordāns bija iecerējis, ka viņa veidotajā valdībā būtu pārstāvēti pieci politiskie spēki – JKP, “KPV LV”, AP, NA un JV. Līdz trešdienas rītam politiskajiem spēkiem nebija izdevies vienoties par koalīcijas izveidi.

Vēstulē AP biedriem Pavļuts pauž, ka savstarpējas uzticēšanās un cieņas deficīts ir pirmais valdības koalīcijas sarunu izbeigšanās iemesls. Viņš norāda, ka situācijā, kurā četras partijas ir ieguvušas ļoti līdzīgu vēlētāju atbalstu, valdības veidotājam ir jābūt vienlaikus izlēmīgam un diplomātiskam, spējot aktīvi vadīt sarunas, neapvainot partnerus un medijus. AP politiķis uzsver, ka valdība nav un nevar būt vienas partijas mērķu un vajadzību instruments.

Pavļuts norāda, ka JKP kategoriskā “sarkanās līnijas” novilkšana pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) ir devusi veto tiesības valdības izveidē partijai “KPV LV”. “KPV LV” ir “zelta akcija”, un tas neatvieglo valdības izveidošanu, uzskata politiķis. Pavļuts prognozē, ka nākamo valdību veidos piecas vai sešas labēji centriskās partijas, kurām būs jāturpina sarunas.

Ja uzticēšanās nav, tad nav jēgas iesaistīties politiskās spēlēs un vairot sabiedrības neuzticēšanos jaunievēlētajiem deputātiem, vēstulē biedriem pauž Pavļuts. Politiķis uzskata, ka nevar sākt sarunas ar tādu ‘’birku piekarināšanu’’ partneriem kā “noziedzīgu grupējumu marionetes”, “netīrās naudas ietekmēti shēmotāji” un “Lemberga nopirkti aizkulišu darboņi”. Tā esot nodarīts nepamatots kaitējums jaunās Saeimas deputātu reputācijai.

AP politiķis atgādina – saskaņā ar Finanšu ministrijas aprēķiniem Bordāna izstrādātās valdības deklarācijas projektā iekļauto pasākumu izmaksu pārsniegums pār valsts budžeta ieņēmumiem ir 1,- 2,4 miljardi eiro. To neesot iespējams īstenot ar atbildīgu fiskālo politiku.

Komentāri (28)

J.šveiks 14.11.2018. 23.31

pseidonaciķi iegrūda dunci mugurā jau kuro reizi , es šim nodevgajam brūnajam čekistu zupstr
ātam , neesmu ne reizi uzticējies lai par viņiem balsotu

+7
-4
Atbildēt

2

    QAnon > J.šveiks 15.11.2018. 01.25

    Vai NA, vecais čekas ziņotāj, plānprātiņ un pedofīl, vajadzēja palikt par Saeimas ākstiem, kopā ar čekas kurmi, Bordānu un KNAB sabotieriem, ceļot gaisa pilis? NA jau tā līdz mūža galam vajadzēs atmazgāties no tā, ka to LC mūdzi uzņēma savās rindās un vēl uzticēja vadīt TM, kā rezultātā tas tagad var graut latviešu valsti, tā vietā, lai kopā ar pārējiem LC izdzimteniem būtu nodots aizmirstībai.

    0
    -3
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > altinyildiz 18.11.2018. 10.11

    na ir Latvijas kauna traips , to nemūžam neatmazgāt !… smirdīgie lembes padauzas

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > J.šveiks 15.11.2018. 00.49

    Neaizmirsti,ka Gobzema brandža ir Bordāna zupstrāta galvenie un uzticamākie draugi.Pēc taviem draugiem es uzzinu,kas esi tu pats.

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Vahamurka 18.11.2018. 13.43

    nu harašo

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Sskaisle 14.11.2018. 23.12

Jā -āža kāju nenoslēpsi…..
No otras puses – NA un ZZS tik izzagtu un izpostītu valsti ir atstājuši,ka situācija ļoti atgādina ,laiku kad Dombrovskis un Vienotība lāpīja valsti pēc Tautas partijas un NA jeb kā to toriez sauca un vairk lamāja lāpītājus nekā zagļus.

Ja ne Bordāns,tad man jau pilnīgi bienalga,kurš pie varas -neticu nevienam citam

+6
-5
Atbildēt

4

    andrejs > Drosma 15.11.2018. 10.55

    situācija ļoti atgādina ,laiku kad Dombrovskis un Vienotība lāpīja valsti
    ————
    Ja sandra/skaisle/dusma/drosma prastu darboties ar Googli, tad noteikti būtu pārsteigta cik daudz ietekmīgu amatu valdībā “tai laikā” (kopš 2002. gada) ieņēma Vienotība (vai kā nu to zupstrātu toreiz sauca)

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > Drosma 18.11.2018. 13.44

    zašebis!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > Drosma 15.11.2018. 00.51

    Beidz melot,valsts ir nedaudz atkopusies pēc tavējo oikistu,Citadeles atdevēju par pusvelti,Liepājas Metalurga izsaimniekotāju dzīrēm.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    J.šveiks > Drosma 14.11.2018. 23.26

    aibalstu

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

tonijs 14.11.2018. 13.13

Žēl, protams, ka zaudējam laiku, bet gads līdz ārkārtas vēlēšanām paies ātri, un tajās JKP viennozīmīgi uzvarēs un arī rīcībspējīgu valdību izveidos. Partijas, izgāžot Bordāna valdību, rīkojās ļoti netālredzīgi, jo pēc nākamajām vēlēšanām Saeimā neiekļūs ne JV, ne AP, bet ZZS un NA knapi pārvarēs 5% slieksni.

+6
-6
Atbildēt

3

    kolpants > letonijs 14.11.2018. 14.38

    И чтобы получили 51%, сделали правительство. И тогда по факту будет и видно через 3 года-смогут свои обещания сдержать. Или начнут ерзать “как можно было не обещать”.

    С другой стороны-почему недальновидно? Ведь все же понимают, что если не получится, то Бордан скажет потом-а все виноваты, что не смогли

    0
    -1
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > kolpants 14.11.2018. 21.00

    tātad jūsu uzskats ir labāk dzīvot nabadzībā joprojām un slavēt vecos āžus?

    +2
    0
    Atbildēt

    2

    kolpants > J.šveiks 15.11.2018. 09.50

    с чего такой вывод? Перемены нужны. Но есть же и понимание, что можно много чего наобещать-но это потом и делать нужно будет. И понятно, что через пару лет начнется “кто виноват, что не получилось”.
    Я видел приложение к декларации, откуда бы взялось финансирование. Там аж 200 млн остаток. Но уж слишком все оптимистично. Тут мы 50 получим, тут 100, тут 40. Прогноз роста ВВП аж 3-4%. Это все СЛИШКОМ оптимистично. И совершенно понятно, что после поднятия пенсий и зарплат их будут ОБЯЗАНЫ платить, а вот планы по сбору доп. платежей могут и не исполниться.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > J.šveiks 15.11.2018. 00.47

    Tādu emocionālu vēstījumu var uzrakstīt jebkurš.Piemēram:jūsu uzskats ir,ka mums pienākas kā mailītēm uzķerties uz katra jauna viltus ”taisnības cīnītāja” izliktās makšķeres,kurai galā pliks āķis?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    QAnon > letonijs 15.11.2018. 15.57

    Ja ASV, kā izskatās, ķersies nopietni klāt fašistisko izdzimteņu Krievijai, arī mūsu prokremlisko sļuru neaizmirsīs un tad bordānu vienīgā rūpe būs savas ādas glābšana, bet ne ārkārtas vēlēšanas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janis_kopstals > letonijs 14.11.2018. 14.05

    Domāju līdzīgi, bet, protams, jāmēģina vēl šajā sasaukumā izdarīt maksimālo ko var un jāparāda uz ko spēcīgas partijas ir spējīgas. Skaidrs, ka vecajai gvardei tas nepatīk, bet sabiedrībai kļūs arvien skaidrāks, kas slēpjas aiz katras partijas maskām.

    +4
    -1
    Atbildēt

    1

    Vahamurka > janis_kopstals 14.11.2018. 15.41

    Protams,ka vēlētājiem viss būs skaidrs.
    Šīs nedēļas sākumā vietējā populistu partija KPV LV ieguva jaunu papildinājumu RĪGA TV 24 raidījuma “Nacionālo interešu klubs” vadītāja un Latvijas Zivjrūpnieku asociācijas prezidenta Didža Šmita veidolā. Neskatoties uz Šmita vadītā raidījuma “Nacionālais interešu klubs” šķietami patriotisko nosaukumu, viņa personīgos uzskatus ir grūti raksturot kā “nacionālus”. Tieši pretēji, Šmita kunga iepriekšējo gadu aktivitātes liek domāt, ka šis cilvēks patiesībā strādā atsevišķu oligarhu un Kremļa labā pret Latvijas nacionālajām interesēm.
    http://www.kasjaks.lv/noderigie/kremla-koalicija-ienem-nosledzosas-aprisies-kpv-lv-pievienojas-agents-smits

    +3
    -1
    Atbildēt

    1

    J.šveiks > Vahamurka 14.11.2018. 17.13

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu