Pirmo reizi deputāta zvērestu devuši 49 tautas kalpi • IR.lv

Pirmo reizi deputāta zvērestu devuši 49 tautas kalpi

Svinīgo solījumu pirmo reizi 13.Saeimā deva 49 deputāti, un vēl trīs, kuru nebija iepriekšējā Saeimā, taču tie bijuši ievēlēti agrāk. Žurnāls IR aptaujāja visus 52 jaunpienācējus, lai noskaidrotu viņu ieceres un skatījumu. Portāls irir.lv publicē gados jaunākā deputāta atbildes no katras partijas.

Jautājumi:

  1. Kāds ir galvenais likumdošanas darbs, ko vēlaties paveikt 13.Saeimā?
  2. Kas jums ir paraugs politikā?
  3. Saeimai uzticas tikai apmēram 20% iedzīvotāju. Ko jūs darīsit, lai šo uzticību vairotu?

‘’Saskaņas’’ frakcijā ir seši jaunie deputāti.
Edgars Kucins (1973). Augstākā izglītība. Daugavpils novada domes deputāts.

  1. Pirmkārt, nepieciešams mazināt diskrimināciju pēc tautiskās piederības, kā arī sociālo. Runa ir par pilsoņa statusa piešķiršanu Latvijas nepilsoņiem, kas dzīvo Latvijā kopš PSRS laikiem, par nepilsoņu tiesībām piedalīties pašvaldības vēlēšanās. Runājot par sociālo diskrimināciju — nodokļi, bērnu pabalsti, pensijas, bezmaksas augstākās izglītības pieejamība.
  2. Grūti minēt konkrētu piemēru.
  3. Jādara viss, lai celtu Latvijas iedzīvotāju un valsts kopējo labklājību. Tad arī vairosies tautas uzticība. Ir jānosprauž konkrēti mērķi, nevis jāīsteno abstrakti projekti par reemigrāciju.

KPV LV Saeimā ienāk ar 14 jaunajiem.
Karina Sprūde (1988). Augstākā izglītība. Ādažu novada domes deputāte.

  1. Viss, kas var veicināt reģionālo un pašvaldību attīstību, efektīvu pārvaldi.
  2. Indira Gandija.
  3. Ar darbiem — prognozējamu nodokļu sistēmu, drošības sajūtu (sociālā joma), tiesiskumu. Valsts, kas rūpējas par cilvēkiem, uzplaukst, un ticība pati par sevi atgriezīsies.

JKP parlamentā pārstāv 16 jaunpienācēji.
Reinis Znotiņš (1992). Augstākā izglītība. SIA Your Move rīkotājdirektors.

  1. Uzlabot jaunuzņēmumu (start-up) likumu, lai tam varētu kvalificēties vairāk uzņēmumu. Diasporas likumu nepieciešams ieviest praksē, piešķirt diasporai atbalstu no valsts budžeta un veikt citus darbus. Izveidot jaunu likumu par grāmatvedību, samazinot birokrātiju, it īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem.
  2. Vaira Vīķe-Freiberga. Viena no retajiem politiķiem Latvijā, kas cēlusi politiķu prestižu tautas acīs un nodemonstrējusi patiesas līderības spējas, ceļot tautas pašapziņu.
  3. Man ir tas gods kļūt par pirmo neatkarīgā Latvijā dzimušo Saeimā ievēlēto deputātu. Esmu spējis izveidot savus uzņēmumus un dažādas organizācijas, man ir bijusi iespēja strādāt dažādās pasaules vietās un sa­sniegt labus rezultātus, neiesaistoties koruptīvās darbībās un neizmantojot «blatu sistēmas». Uzskatu, ka mūsdienu paaudze spēs mainīt valsts darbību un panākt lielāku savstarpējo uzticību sabiedrībā. Ar savu piemēru gribu iedvesmot arī citus jaunus cilvēkus uzņemties atbildību un iesaistīties politiskās aktivitātēs!

NA frakciju papildina divi jaunie tautas kalpi.
Edmunds Teirumnieks (1977). Augstākā izglītība. Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas rektors, Rēzeknes domes deputāts.

  1. Teritoriālās reformas pabeigšana. Uzņēmēju iesaiste inovācijās un pētniecības procesā.
  2. Roberts Zīle.
  3. Regulāras tikšanās ar iedzīvotajiem. Izskaidrojošais darbs par plānotajiem un pieņemtajiem likumdošanas aktiem ar masu mediju starpniecību.

Attīstībai/Par Saeimā ienāk ar 12 jaunajiem deputātiem.
Artūrs Toms Plešs (1992). Augstākā izglītība. Bauskas novada domes deputāts.

  1. Nāku no reģioniem un redzu, cik ļoti būtiski ir veikt administratīvi teritoriālo reformu. Tas uzlabos resursu efektīvu izlietojumu, pakalpojumu kvalitāti un to pieejamību, kā arī līdzsvaros Latvijas reģionālo attīstību. Tāpat būtiski ir beidzot pieņemt Kopdzīves likumu, lai visas Latvijas ģimenes būtu aizsargātas no valsts puses.
  2. Konstantīns Čakste un Džastins Trudo.
  3. Deputātiem ir regulāri jātiekas ar iedzīvotājiem, uzņēmējiem, NVO visā Latvijā, lai skaidrotu pieņemtos lēmumus un iepazītos ar aktualitātēm dažādās jomās. To arī apņemos darīt.

ZZS Saeimā pārstāv divi jaunie deputāti.
Anda Čakša (1974). Augstākā izglītība. Veselības ministre.

  1. Jāpanāk, lai turpinātos mūsu politika, kuras būtība ir nozīmīgs ikgadējs finansējuma palielinājums veselības aprūpei. Šobrīd tas nozīmē nosargāt Veselības aprūpes finansēšanas likumu no iznīcināšanas, kas izraisītu katastrofu un haosu.
  2. Kersti Kaljulaida. Paraugs tam, ka politiķis spēj saglabāt savu cilvēcisko būtību un principus, skaidru galvu un nelokāmu stāju arī valsts galvas rezidences «zelta būrī».
  3. Centīšos nerunāt, nedarīt un nepieļaut kolēģiem darīt acīmredzamas muļķības. Esmu pieradusi atbildēt par saviem vārdiem un darbiem, un centīšos — esmu tikai cilvēks! — labot pieļautās kļūdas.

Deputātu atbildes uz ceturto jautājumu ‘’Kāda būs Latvija pēc četriem gadiem, noslēdzoties šīs Saeimas sasaukumam?’’ apkopotas vārdu mākonī, kur retāk pieminētie vārdi ir mazāki, bet biežāk nosauktie — lielāki.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu