Partiju spēles • IR.lv

Partiju spēles

Foto: Evija Trifanova, LETA
Gunārs Nāgels

Mēnesis ir pagājis kopš Saeimas vēlēšanām, un Latvijai vēl nav jaunas valdības. Latvijas tauta bija tik vienisprātis, ka 13.Saeimā ievēlēja deputātus no 16 partijām, un vēl vairākus bezpartejiskus deputātus.

Nē, tā nav drukas kļūda – 16 partijas pārstāvētas jaunajā Saeimā!

Kamēr uzsvars tiek likts uz sarakstiem, no kuriem tikai septiņi tika ievēlēti, bieži aizmirstas, ka ‘’saraksts“ un ‘’partija“ nav viens un tas pats. Un ne vienmēr tas ir atspoguļots nosaukumā.

Piemēram, mēs laikam zinām, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) sastāv no Latvijas Zemnieku savienības (LZS) un Latvijas Zaļās partijas (LZP). 13.Saeimā ZZS sarakstā bija ievēlēti 4 deputāti no LZS un 2 no LZP. Tomēr bez šiem sešiem ZZS sarakstā bija ievēlēti arī 3 pārstāvji no partijas ‘’Latvijai un Ventspilij’, 1 no Liepājas partijas un 1 deputāts no Daugavpils novada partijas.

Otrā galējība ir Nacionālā apvienība ‘’Visu Latvijai!“ – ‘’Tēvzemei un brīvībai/LNNK“ (NA), kurai, par spīti saliktajam nosaukumam, kur minētas 3 agrākās atsevišķās partijas, visi ievēlētie deputāti patiešām ir NA biedri.

Mēnesi vēl saimniekoja vecā Saeima, bet ar 6.novembri pie varas ir nākusi jaunā Saeima. Pēc deputātu zvērestiem, kur neiztikām bez lībiešu valodas no deputātes Janīnas Kursītes-Pakules, pirmais svarīgais darbs bija Saeimas priekšsēdētāja ievēlēšana. Šis prestižais darbs parasti ir partiju savstarpējās diņģēšanās rezultāts, dalot ministru krēslus. Taču ministru krēsli vēl nebija sadalīti, un ievēlēja to pašu 12.Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci. Interesanti, ka Saeimas prezidijā ir 5 deputāti, bet Saeimā ir 7 grupējumi. Prezidijā pārstāvēta ir ‘’Saskaņa’’, bet nav pārstāvēta ne otrā lielākajā skaitā ievēlētā partija – KPV LV, ne ZZS.

Partijām izrādot nespēju vienoties par valdības izveidošanu, prezidents ir aicinājis Jaunās konservatīvās partijas (JKP) vadītāju Jāni Bordānu savilkt kopā tādu ministru kabinetu, ko Saeima apstiprina. Un tas ir jāpaspēj līdz 21.novembrim. Kamēr jaunā valdība nav sakombinēta un apstiprināta, paliek tas pats vecais ministru prezidents un tie paši vecie ministri.

Vienošanās nebūs viegla, jo kopēja nostāja jārod pieciem grupējumi, un JKP nesadarbosies ne ar ‘’Saskaņu’’, ne ar ZZS. Katrs ir ar savām ambīcijām un savu redzējumu uz Latvijas nākotni.

Autors ir Austrālijas laikraksta ‘’Latvietis’’ redaktors.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu