Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Pāvests Francisks svētdien svēto kārtā iecēla katoļu baznīcas reformatoru pāvestu Pāvilu VI jeb Salvadoras arhibīskapu Oskaru Romero, kuru 1980. gadā nogalināja labējās valdības atbalstītāji. Foto — Scanpix/LETA

Brexit un Ziemeļīrijas robeža

Lielbritānijas Brexit ministrs Dominiks Rābs un EK delegācijas vadītājs Mišels Barnjē svētdienas naktī nespēja panākt progresu jautājumā par Lielbritānijas izstāšanos no ES. Pirmdien Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja informēja parlamenta locekļus par sarunu gaitu un teica, ka nespēj piekrist tam, kas apdraud Apvienotās Karalistes integritāti. Viskarstākās debates ir par Ziemeļīrijas robežu. ES uzstāj, ka Ziemeļīrijai jāpaliek ES muitas savienībā arī pēc Brexit. Līderu nākamā sanāksme notika trešdien Briselē.

Pirmdien ES ārlietu ministri apstiprināja Eiropas Savienības sankciju ieviešanas mehānismu par ķīmisko ieroču izmantošanu.

Konstantinopoles patriarhāts pagājušajā nedēļā atzina Ukrainas pareizticīgās baznīcas neatkarību — sinode atcēla 1686. gada lēmumu, ar kuru Kijevas metropolija tika nodota Maskavai. Krievijas pareizticīgā baznīca iebilda pret Konstantinopoles patriarhāta lēmumu un uzskata to par nelikumīgu. Pirmdien tā paziņoja, ka sarauj saites ar Konstantinopoles patriarhātu. Savukārt Kremlis piesolīja aizstāvēt pareizticīgo intereses Ukrainā, un ārlietu ministrs Lavrovs baznīcas neatkarības atzīšanu no Maskavas atzina par Vašingtonas atbalstītu «provokāciju».

Cīņā ar viltus ziņām Francijas parlaments pieņēma divus jaunus likumus — viens ļaus politiķiem vērsties tiesā, lai novērstu nepatiesas informācijas publiskošanu trīs mēnešus pirms vēlēšanām, otrs dos iespēju Francijas raidorganizāciju uzraugam lemt par viltus ziņu raidošo kanālu aizliegšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu