Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Globāla liga

Vēzis pēc sirds un asinsvadu slimībām ir otrā nāvējošākā slimība pasaulē. Šogad no vēža pasaulē mirs 9,6 miljoni cilvēku, lēš Pasaules Veselības organizācija. Lielākā daļa jeb aptuveni 70% vēža izraisīto nāves gadījumu ir valstīs, kuru iedzīvotājiem ir zemi un vidēji ienākumi. Viens no lielākajiem riska faktoriem ir smēķēšana — ar to saistīti aptuveni 22% vēža izraisītu nāves gadījumu.

Nobela prēmija medicīnā pirmdien piešķirta ASV un Japānas zinātniekiem Džeimsam P. Elisonam un Tasuku Hondzjo par pētījumiem vēža ārstēšanā. Zinātnieku atklājumi par imūnšūnu proteīnu palīdzējuši izstrādāt ārstēšanas metodiku, kas izrādījusies ļoti efektīva cīņā pret vēzi. Savukārt otrdien Nobela prēmija fizikā piešķirta ASV zinātniekam Artūram Aškinam, franču pētniekam Že­rāram Murū un kanādiešu zinātniecei Donnai Striklendai par ieguldījumu lāzerfizikā, kas ļāvis attīstīt precīzos instrumentus rūpniecībai un medicīnai.

Dānijas lielākā banka Danske Bank paziņoja, ka pēc naudas atmazgāšanas skandāla iecēlusi jaunu pagaidu vadītāju. Kļuvis arī zināms trauksmes cēlēja vārds skandālā — tas ir Hovards Vilkinsons, kurš vadīja bankas Tallinas filiāli līdz 2014. gadam.

Īlons Masks atkāpsies no Teslas valdes priekšsēdētāja amata, jo maldinājis investorus par plāniem pārtraukt uzņēmuma akciju kotēšanu biržā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu