Piedalies Saeimas vēlēšanās un arī Putnu vērošanas dienā! • IR.lv

Piedalies Saeimas vēlēšanās un arī Putnu vērošanas dienā!

1
Putnu vērotāji speciālistu vadībā dodas putnu "medībās". Publicitātes foto

Oktobra pirmajā nedēļas nogalē varēs vērot, kā miljoniem putnu dodas uz ziemošanas vietām Dienvideiropā, Āfrikā un Āzijā.

Nav svarīgi, vai esi pieredzējis putnu vērotājs vai iesācējs, Latvijas Ornitoloģijas biedrība un Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Latvijas vides aizsardzības fondu un citiem partneriem 6. un 7. oktobrī aicina izzināt savvaļas putnu dzīvi kādā no pasākumiem visā Latvijā vai vērot putnus individuāli un par tiem ziņot portālā Dabasdati.lv, informē Latvijas Ornitoloģijas biedrības pārstāve Lāsma Semerova.

Eiropas Putnu vērošanas dienas ir lielākais BirdLife International Eiropas organizāciju kopīgi rīkotais pasākums, kas Eiropā notiek jau kopš 1993. gada un pulcē vairāk nekā 20 000 dalībnieku vidēji 40 Eiropas valstīs, lai dažādu aktivitāšu ietvaros vērotu putnus rudens migrācijas brīdī.

Eiropā 2017. gada Putnu vērošanas dienās vairāk nekā 934 pasākumos apmēram 21 000 vērotāju saskaitīja vairāk nekā četrus miljonus putnu. Eiropā visbiežāk novērotās putnu sugas bija baltvaigu zoss, mājas strazds un žubīte. Visvairāk putnu novērots Somijā – apmēram 1,3 miljoni.

Latvijā kopumā pasākumos grupās un arī individuāli piedalījās ap 500 putnu draugu, kuri novēroja ap 107 000 putnu no aptuveni 150 sugām. Visbagātīgāk 2017. gadā tika novērotas žubītes (21 354 putnu), lauku baloži (7741) un zosis (5248). Kā būs šogad?

BirdLife International, Latvijas Ornitoloģijas biedrība, Dabas aizsardzības pārvalde un Latvijas Vides aizsardzības fonds aicina kļūt par putnu migrācijas liecinieku Eiropas Putnu vērošanas dienu ietvaros 6. un 7. oktobrī. Ikvienam ir iespēja satikt klātienē labākos putnu pazinējus Latvijā un līdzdarboties putnu vērošanas aktivitātēs – mēģināt atpazīt novēroto putnu, ieskatīties binoklī vai teleskopā vai iegūt jaunu foto savā galerijā.

Izvēlieties kādu no bezmaksas pasākumiem vietnē www.putnudienas.lv, piesakieties pie pasākuma vadītāja, dodieties uz kādu no putnu vērošanas aktivitātēm visā Latvijā! Pasākumu saraksts tiks papildināts laika gaitā, ir iespēja pieteikt arī savu pasākumu (sazinoties ar Latvijas Ornitoloģijas biedrību vai rakstot [email protected])!

Lielākā daļa Putnu dienu pasākumu notiek brīvā dabā, tāpēc aicinām padomāt par laikapstākļiem atbilstīgu apģērbu. Ekskursijās noderēs ūdensizturīgi apavi un vēja noturīga jaka. Lai dabas vērošana būtu sekmīgāka, ņemiet līdzi binokli un putnu noteicēju.

LOB aicina ikvienu ziņot par novērotajiem putniem portālā Dabasdati.lv vai rakstot uz e-pasta adresi [email protected].

Komentāri (1)

Pandora 07.10.2018. 16.10

Putnis Saeimā neielidoja. Varbūt citugad. Jābūt ir visam spektram.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu