Mierīgi • IR.lv

Mierīgi

2
Nellija Ločmele

Briesmīga politiskā sadrumstalotība un Krievijas ietekmes pieaugums Latvijas politikā — šie divi riski pirms Saeimas vēlēšanām šoruden ir lielākie pēdējo 20 gadu laikā. Tāpēc svarīgi emocijas atstāt citām izklaidēm un pret balsošanu izturēties racionāli. Bez rozā brillēm vai uzmestas lūpas, ka politiskā ainava neatbilst mūsu iedomām. Ja pat sērkociņu ir grūti uzraut ar satrauktu roku, tad rakstāmais vēlēšanu kabīnē noteikti jātur mierīgi, ar pašcieņu.

Šajā numurā sākam un nākamajās nedēļās turpināsim sijāt politiskās izvēles. Ēters ir jau pilns ar politiķu viedokļiem, tāpēc Ir neatkārtos tos pašus jautājumus, bet pievērsīsies analīzei: kādi darbi Latvijā ir jāpaveic, un kāda ir politiķu gatavība tos darīt? Kam uzticēt valsts vadību — tā ir galvenā izvēle, jo jebkura balsojuma «sausais atlikums» ir par noteiktu koalīcijas modeli, pat ja katrs vēlētājs tā gluži nedomā un vadās pēc citiem kritērijiem.

Mēs balsosim piecos apgabalos, taču šoruden pilnā mērā izjutīsim «virtuālās Latvijas» ietekmi, kuras pavalstnieki jau pārsniedz 700 tūkstošus. Facebook un citi sociālie tīkli ļauj politiķiem ieslīdēt «draugu» ziņu plūsmās, pieskaņot savu vēsti mūsu interesēm, izvairīties no profesionāliem žurnālistu jautājumiem. Kā pasargāt sevi no manipulācijas un informatīvas drazas — to jautājām Ingai Spriņģei, kas kopā ar Re:Baltica kolēģiem monitorē politiskos vēstījumus internetā.

Vecais princips — tu esi tas, ko tu lasi — sociālo tīklu laikmetā iegūst jaunu svaru, jo ar vienkāršu Share klikšķi mēs katrs kļūstam par mediju jeb informācijas izplatītāju. Ko mēs vairojam — mēslus vai patiesību?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu