Četri ragi Līvu krastā • IR.lv

Četri ragi Līvu krastā

Foto — Dina Preisa
Dina Preisa

Pārgājiens Miķeļtornis—Kolka: augstākā bāka Baltijā, Irbes ieteka jūrā, Mazirbes laivu kapsēta, Pitraga slavenības, Vaides ragu muzejs, dižozols un Kolkasrags

Sīkrags, Košrags, Pitrags un Kolkasrags — pārgājiena maršruts mūs vedīs cauri trim lībiska nosaukuma ragiem uz ceturto, visiem labi zināmo. Pirmajā dienā ceļu sāksim pie Miķeļbākas, šķērsosim Irbes ieteku jūrā un paliksim pa nakti Mazirbē; otrajā — daļēji virzīsimies arī pa meža ceļiem, jo posmā no Pitraga līdz Vaidei ir daudz skatāmā iekšzemē. Pēdējais posms līdz Kolkai atkal būs ejams pa liedagu.

Šķībais Pizes tornis

Ceļa gabaliņš no Miķeļtorņa līdz Kolkai glabā manas spilgtākās atmiņas par Ziemeļkurzemes piekrasti, kas vienlaikus ir arī Slīteres nacionālā parka sastāvdaļa. Distanci esmu mērojusi abos virzienos, ir laivots arī pa Irbi. Apmēram 50 km garā joslā pie Irbes šauruma stiepjas Līvu krasts jeb Līvõd rānda, kurā ietilpst 12 ciemi: Lūžņa, Miķeļtornis, Lielirbe, Jaunciems, Sīkrags, Mazirbe, Košrags, Pitrags, Saunags, Vaide, Kolka un Melnsils (Lūž, Pizā, Īra, Ūžkilā, Sīkrõg, Irē, Kuoštrõg, Pitrõg, Sänag, Vaid, Kūolka, Mustānum).

Apdzīvotās vietas Miķeļtornis nosaukums pats pasaka priekšā, kas darāms. Dodamies apskatīt balto, stalto Miķeļbāku, kas ir augstākā Baltijā (62 m)! Lai jūs nebaida teritorijai apkārt esošā sēta un skats ar vārtiņiem — tie ir pievērti, bet nav aizslēgti. Droši ejiet iekšā, pētiet un fotografējiet, cik tīk! Pašā bākā gan nevarēs tikt, bet skats ir iespaidīgs arī no ārpuses.

Bāku Līvu krasta ciemā, ko agrāk dēvēja par Pize (latviski — «kārklu vica»), tomēr nenosauca par Pizes torni, bet gan par Mihaila bāku. Tās uzdevums bija brīdināt jūrniekus no sēkļa ar tādu pašu vārdu. Vēlāk nosaukumu latviskoja. 1884. gadā būvētās bākas sienas bija apmēram vienu metru biezas, taču tornis izrādījās par smagu kāpu smiltīm un laika gaitā sašķiebās tik bīstami, ka to nācās nojaukt. Nākamo torni uzspridzināja Otrā pasaules kara laikā, bet 1957. gadā Miķeļbāka ieguva pašreizējo veidolu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu