Ukraina vēršas ECT par ukraiņu politieslodzīto tiesību pārkāpumiem Krievijā • IR.lv

Ukraina vēršas ECT par ukraiņu politieslodzīto tiesību pārkāpumiem Krievijā

Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Publicitātes foto.

Ukrainas varasiestādes vērsušās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar prasību par ukraiņu politieslodzīto tiesību pārkāpumiem Krievijā, piektdien sociālajā tīklā “Facebook” pavēstīja Ukrainas tieslietu ministra vietnieks un pilnvarotais ECT jautājumos Ivans Liščina.

Kā ziņo aģentūras LETA—DW, iesniegumā aprakstīti iespējamie pārkāpumi, kas pastrādāti pret ukraiņiem, kurus “Krievija vajā politisku motīvu dēļ”. Runa ir par 71 ukraiņu ieslodzīto Krievijā. Iesnieguma apjoms ir 130 lappuses. Tam pievienoti vairāk nekā 3000 lappušu dažādu dokumentu un citu materiālu.

Paziņojumā Ukrainas varasiestādes norāda uz Krievijas sistemātiskajiem Eiropas cilvēktiesību konvencijas pārkāpumiem, arī pēc tiem konvencijas pantiem, ar kuriem aizliegta spīdzināšana, garantētas tiesības uz brīvību un personas neaizskaramību, tiesības uz taisnīgu tiesu, privātās un ģimenes dzīves cienīšanu, viedokļa izpausmes brīvību, kā arī tiesības uz iedarbīgiem tiesiskās aizsardzības līdzekļiem.

Ukraina jau iepriekš vērsusies ECT pret Krieviju ar piecām prasībām. Jūnijā tiesa Ukrainas prasības pret Krieviju apvienoja divās tiesvedībās – Krimas un Donbasa lietās. Rezultātā piecu lietu “Ukraina pret Krieviju” vietā ir trīs. Atsevišķā tiesvedībā joprojām atrodas iesniegums par bērnu izvešanu no Donbasa uz Krieviju.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu