Valoda – kura? • IR.lv

Valoda – kura?

30
7. augustā Gruzijas galvaspilsētā aktīvisti piedalījās protesta mītiņā pret Krievijas politiku Gruzijā. Viņi šajā dienā atcerējās pirms 10 gadiem kritušos gruzīnu karavīrus īsajā karā ar Krieviju. Demonstranti tur rokās plakātus ar uzrakstu "Vova, ej mājās!", kā arī Krievijas prezidenta Vladimira Putina foto ar rupju vārdu. Foto: EPA/LETA
Gunārs Nāgels

Viens no zīmīgākajiem soļiem pēdējā laikā latviešu valodas ilgtspējas nodrošināšanai ir šā gada 22. martā Saeimā pieņemtie likumu grozījumi, kas paredz pakāpenisku pāreju vidusskolās uz mācībām valsts valodā, tas ir, latviešu valodā.

Protams, šis pašsaprotamais un 25 gadus aizkavētais solis ir izraisījis pretestību cilvēkos, kuriem mērķis, liekas, ir atgriezt Latviju Krievijas guberņas statusā. Kāda ļoti redzama Latvijas partija savā oficiāli Centrālajai vēlēšanu komisijai iesniegtajā programmā paredz panākt to, ka Latvijai nav nekādas iespējas sevi aizsargāt militāri: „Pazemināt militāros izdevumus un atgriezties pie tādas militāri politiskās situācijas reģionā, kas pastāvēja līdz 2014. gadam“. Tad vēl: „Izslēgt 2014. gada preambulu no Satversmes teksta.“

Un ja vēl nav skaidrs, uz ko tas viss velk: „Ieviest visās Latvijas skolās obligātu krievu valodas mācīšanu.“

Uzminējāt! Tā ir Latvijas Krievu savienība ar Tatjanu Ždanoku priekšgalā.

Bet kas notiek pašā Krievijā? Atcerēsimies, ka krieviskā Krievija ir tikai maza daļa no pašas Krievijas. Kolonisti ir gan apdzīvojuši plašas teritorijas, bet vēl ir 22 vairāk vai mazāk autonomas Republikas, katra ar savu satversmi un valdību, un tās ir mājvieta kādai etniskai minoritātei.

Krievijā ir 35 oficiālas valodas, bet Krievijas Valsts dome šā gada 19. jūnijā pieņēma likumu, ka izglītība 34 oficiālajās valodās vairs nekur nebūs obligāta. Vienīgi krievu valoda būs visiem obligāta. Līdz šim republikas piedāvāja pamatizglītību savā valodā.

Piemēram, pēdējos 25 gadus skolēni Tatarstānas republikā ir obligāti mācījušies tatāru valodu astoņas stundas nedēļā. Turpmāk obligātās tatāru valodas klases tiks atceltas, kaut arī Tatarstānā krievu un tatāru valodām ir vienlīdzīgs oficiāls statuss. Būs tikai brīvprātīgas divas vai mazāk stundas nedēļā, un tikai ar vecāku rakstisku atļauju.

Prezidents Putins jūlijā izteicās, ka krievu valoda ir „mūsu daudznacionālās valsts dabiskais garīgais pamats,“ un ka „to nevar aizstāt ar neko“. „Piespiest cilvēkam mācīties valodu, kura nav viņam dzimtā, ir tikpat nepieņemami, kā krievu valodas mācīšanas līmeņa samazināšana.“

Te laikam jāsaprot, ka „cilvēks“ („человек“) ir tikai krievu cilvēks, jo citiem drīkst uzspiest valodu, kura nav dzimtā. Arī savā republikā.

Krievijas impērija paliek Krievijas impērija. Arī Latvijā…

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

Komentāri (30)

rinķī apkārt 08.08.2018. 08.20

Uzminējāt! Tā ir Latvijas Krievu savienība ar Tatjanu Ždanoku priekšgalā. +++ kļūda ir uzsvērt Krievu savienību un šajā kontekstā “piemirst” SC, arī “Par” ar savu manifestu, NSL utt

+3
0
Atbildēt

2

    QAnon > rinķī apkārt 08.08.2018. 09.44

    Daudz bīstamāki par atklātiem staļinistiem – rusistiem ir vilki, kuri uzmaukuši jēra ādas, ne tikai Par, bet arī Vienotība ar JKP. Mums jau bija traģiskā pieredze ar čekas projektu, ZRP, kas, cik tur trūka, kopā ar SC būtu aizlaiduši kanalizācijā latviešu valsti.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 08.08.2018. 12.10

    un šajā kontekstā “piemirst” SC, arī “Par” ar savu manifestu, NSL
    ——————
    Nagelam laikam brilles par švaku palikušas. Ar gadiem redze pasliktinās.
    Kad pirms krievu valodas referenduma V un zrp visiem spēkiem atbalstīja SC vilkšanu valdībā, arī toreiz daudziem bija labs bubulis – Linģermanis. To, ka Ušaks un viņa švaļi domā līdzigi, to šie “intelekta giganti” izlikās neredzam.

    +2
    -3
    Atbildēt

    1

    tonijs > andrejs 08.08.2018. 20.33

    Ja Nāgela kgs redzētu, ka tu viņu nosauci par Nagelu, viņš varētu apvainoties. Arī Ušaks un viņa švaļi varētu apvainoties par to, kā tu viņus nosauci. Kas gan tik briesmīgs būtu noticis, ja SC būtu valdībā? Kāpēc viņus nedrīkst ņemt valdībā? Lai nejauši neatklātos, ka viņi ne ar ko nav sliktāki par “nacionālpatriotiem”, bet varbūt pat labāki?

    +1
    0
    Atbildēt

    3

    QAnon > tonijs 08.08.2018. 23.03

    ZRP prokremliskiem izdzimteņiem SC staļinisti – rusisti, NKVDešņiku noziegumu mantinieki, bija nesalīdzināmi labāki. Vienotībai arī vairāk balsojumu sakrita ar SC, nekā ar latviskām: NA un ZZS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kolpants > tonijs 10.08.2018. 12.56

    Если ЦС взяли бы в правительство, то было бы совершенно непонятно, что делать перед следующими выборами, чем еще взбодрить или припугнуть избирателя. А так реформу школ закинули-уже народ больше об этом варятся, чем об ОИК
    Пару активистов Жданок задержали-вот и еще один отвлекающий внимание маневр.

    И был бы ЦС не только ничем не хуже НО, но и СЗК и даже Единства. И пришлось бы им подписать и декларацию, и т..д. и т.п, и стали бы они одной из партий власти..И через года 4 не было бы уже понятно, где происходит этнический раздел
    И именно это в 2010 году поняло НО, что если ЦС возьмут во власть, шансы НО просто так попасть в Сейм в 2014 сильно упадут. И провело НО разъяснительную работу среди Единства и СЗК и имеем что имеем.

    Но если латышам нравится такая ситуация, то остается только принять правила игры, проголосовать за партию Жданок- пусть они получат свои 5 голов и бурлит наше этническое болото дальше.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Vahamurka > tonijs 10.08.2018. 07.54

    Tev jau viņi noteikti būtu labāki,par to šaubu nav.

    0
    0
    Atbildēt

    0

J.šveiks 09.08.2018. 06.31

interesanti, lai gan man nav diplomatiskas izglītības , taču tik stulbs neesmu , lai neredzētu kas slēpjas aiz mūsu nacionālu piesitienu esošās partijas, visur lien ārā čekas āža kāja, ko tad šie tādu pa 28 gadiem izdarījuši ? jā vienmēr palīdzējuši brikmanim gāzt valdības , tieslietas iet pa grūtupa nospraustajām līnijām , “kam miljons ,čohā neiebāzt” tā ir plānā galdiņa urbēju partija , tie kuri balsos par pseidonacionāļiem , tikpatlabi var balsot par urbi un brikmani, kurš ieslaucija kalpaka pimiņakmeni Ventā, tagad labprāt sagaidīšu sārkano uzbrukumu, paldēs!

+3
0
Atbildēt

0

J.šveiks 09.08.2018. 06.41

šis noskatoties vienmēr uzlabo garīgo
http://agonia-ru.com/archives/23950

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu