Sudrabs kā zelts • IR.lv

Sudrabs kā zelts

Artūrs Mārtiņš Žagars. Foto — Romāns Kokšarovs
Ieva Alberte

Pirmo reizi Latvijas vēsturē U-18 basketbola izlase spēlēja Eiropas čempionāta finālā, izcīnot sudrabu. Komandas rezultatīvākais līderis Artūrs Mārtiņš Žagars (18) spēlē Spānijas klubā un sapņo par NBA

Labākais saspēles vadītājs savā vecumā, kāds jelkad mums ir bijis. Dieva dots talants. Tā par Artūru Žagaru saka basketbola leģenda Valdis Valters. «Pat es viņa vecumā nebiju tik labs,» smejas Valters un stāsta, ka svētdien, 5. augustā, Eiropas čempionāta fināla spēle Arēnā Rīga viņu priecējusi. Junioru līmenis augsts, gluži kā pieaugušajiem. Latvija gan Serbijai zaudēja ar 90:99, taču katrs spēli redzējušais zina, ka uzvara bija tuvu, jo divas minūtes pirms beigām no zelta šķīra tikai četri punkti. Tieši tāpēc treneris Artūrs Visockis-Rubenis izlasei pēc spēles teica: «Šī ir uzvara, ejam augsti paceltu galvu.» Visvairāk punktu guva Artūrs Žagars un kļuva par piekto rezultatīvāko spēlētāju čempionātā. Spēlē ar Krieviju vien 35 punkti, bet ar Serbiju 26. Žagars iekļauts All-Star Five jeb visa čempionāta spēlētāju izlasē.

Asistējis tētim treniņos

Nākamajā dienā pēc spēles ar Artūru nav iespējams sazināties. Viņš paziņojis Latvijas Basketbola savienībai un saviem vecākiem, ka ir izsmelts un nebūs spējīgs tuvākajās dienās sniegt intervijas. Savukārt vecāki Ilze un Juris labprāt dalās priekā par sasniegumu un to, kā dēls līdz tam nonāca. Tētis Juris nav slavenais aktieris, kā pirmajā brīdī varētu izklausīties, bet darbojas vadošā amatā Latvijas un Igaunijas IT uzņēmumā. Mamma Ilze strādā pasākumu aģentūrā gan par frizieri, sagatavodama aktierus un dziedātājus koncertiem un filmēšanām, gan arī vada dažādas meistarklases, piemēram, sapņu ķērāju gatavošanā. Žagari ir šķīrušies. Emocionālās lomas dēla audzināšanā sadalītas: mamma ir mīļums un rūpes, tēvs stingrība un basketbols. «Artūrs ir dzimis Lieldienās, Lielajā piektdienā, divpadsmitos dienā. Bumbas viņam patikušas kopš divu gadu vecuma un pilnīgi vienalga, kādas, ka tik bumbas,» stāsta mamma. Dēls no četru gadu vecuma brauca līdzi tētim uz basketbola treniņiem. Juris stāsta: «Man kopš bērnības bija sapnis par basketbolu, taču dzīvoju Jūrmalā, un vecāki nevarēja izvadāt uz Rīgu, tāpēc sāku trenēties ļoti vēlu.» Pumpuru vidusskolas puišus trenēja skarbais treneris Ainārs Zvirgzdiņš un īsā laikā dabūja līdz U-18 izlases līmenim, kurā Juris paspēja uzspēlēt. «Ar Artūru es savu sapni izdzīvoju otrreiz,» saka tētis.

Redzot dēla interesi par sportu, bija skaidrs, ka jāpārceļas no Jūrmalas uz Rīgu. Puika sāka mācīties Rīgas 49. vidusskolā un septiņu gadu vecumā trenēties Daugavas Sporta namā. Bija galvastiesu pārāks un spēja noskriet divus gadus vecākus puišus. Kad Artūram bija seši gadi, vecāki izšķīrās. Juris ir precējies otrreiz. Sievas Rūtas dēli Krišs un Kārlis arī spēlē basketbolu: Krišs Helmanis drīzumā cīnīsies Eiropas čempionātā Serbijā Latvijas U-16 izlases sastāvā. Rūtai un Jurim aizbildniecībā ir trīsgadīgs Edvards, kurš iepriekš audzis bērnunamā. Visi lielie brāļi viņu dikti mīlē.

Lūzums bijis 4. klasē, kad pilnā nopietnībā Artūrs paziņoja, ka basketbolu metīs pie malas. «Viss apnicis. Iešu futbolā, tur man patīk,» tētis atceras sarunu. Puikam patika pilnīgi visi sporta veidi, kur ir bumba, to skaitā volejbols, teniss un pingpongs. Tētis izskaidroja, ka arī futbolā būs treniņi un diezgan ticams, ka arī tur apniks. Artūrs neatkāpās. Tētis panāca soli pretī un rosināja mēnesi iet gan uz futbolu, gan basketbolu. Pēc nedēļas Artūrs jau bija izvēlējies — tomēr basketbols. «Mājās visās malās bija mazie basketbola groziņi: pie durvīm, pie sienām. Nodauzīti tā, ka spēju tik pirkt jaunus,» atceras mamma Ilze. Kā dēls atnācis no skolas un izmācījies, tā sācis skatīties video ar NBA spēlētāju trikiem, pēc tam mēģinot tos atdarināt.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu