ES vērš sankcijas pret Krimas tilta cēlājiem • IR.lv

ES vērš sankcijas pret Krimas tilta cēlājiem

Krimas tilts. Foto: Reuters/LETA

Eiropas Savienība otrdien paplašināja sankciju sarakstu pret Krieviju ar uzņēmumiem, kuri cēla Krimas tiltu pāri Kerčas līcim, lai savienotu Krievijas kontinentālo daļu ar Krimu. ES uzskata, ka šā tilta būvniecība un oficiālā atklāšana šāgada 15. maijā ir “būtiski simboliski pasākumi, ar ko Krievijas Federācija konsolidē kontroli pār nelikumīgi anektēto Krimu un Sevastopoli un vēl vairāk izolē pussalu no Ukrainas”.

ES sankciju sarakstā iekļautas piecas Krievijas firmas un viens Krimas uzņēmums, kuri bija iesaistīti tilta celtniecības darbos. Pirmdien pieņemtais ES Padomes lēmums otrdien publicēts oficiālajā ES žurnālā.

Sankcijas vērstas pret Sanktpēterburgas institūtu Giprostroymost, kas izstrādāja tilta konstrukciju; jau sankciju sarakstā esošajam Arkādijam Rotenbergam piederošo Maskavas uzņēmumu Mostotrest un Rotenberga uzņēmumu grupu Stroygazmontazh Corporation (SGM Group); Krimas kuģubūves uzņēmumu Zaliv, kas aktīvi piedalījās jaunās dzelzceļa līnijas būvniecībā, kura ved uz Kerčas tiltu; Krievijas a/s CJSC VAD, kas bija galvenais līgumslēdzējs par Tavridas automaģistrāles būvniecību Krimā.

ES uzskata, ka šo uzņēmumu rīcība grauj vai apdraud Ukrainas teritoriālo integritāti, suverenitāti un neatkarību.

Sankcijas pret Krieviju pēc Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī stājās spēkā tā paša gada decembrī un aizliedz ES pilsoņiem un uzņēmumiem importēt Krimā ražoto produkciju un investēt pussalas ekonomikā. Bez tam ieviesti ierobežojumi arī preču un  tehnoloģiju eksportam Krimas enerģētikas sektoram, transporta un telekomunikāciju uzņēmumiem, naftas produktu ieguves, izpētes un pārstrādes uzņēmumiem, kā arī gāzes un citu derīgo izrakteņu jomas uzņēmumiem. Tāpat šiem biznesa sektoriem liegta jebkāda finanšu un apdrošināšanas pakalpojumu sniegšana.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu