Madara Vanaga, saraudināja prezidentu • IR.lv

Madara Vanaga, saraudināja prezidentu

1
Anda Burve-Rozīte

Šī nebija pirmā reize, kad Madarai Vanagai no Carnikavas jauktā kora Vēja balss, nodziedot Ojāra Vācieša un Ulda Stabulnieka Baronu, no aizkustinājuma un prieka pār vaigiem lija asaras. «Bet ja tev sirdī tavas dainas/ Tad dzīvei tevi nesabraukt.» Raudāja ne tikai Madara, bet vēl vismaz sešas koristes. Šis bija īpašs brīdis: Dziesmu svētku koru karu fināls Latvijas Universitātes aulā. Koru uzstāšanos vēroja kultūras ministre Dace Melbārde un Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tad tas notika — dziedātāju aizkustinājums pielipa Vējonim, apraudājās arī viņš. Diriģents Jurģis Cābulis steidzās pie saviem dziedātājiem, apkampa raudātāju no pirmās rindas. Koru karos Vēja balss ieguva augsto 4. vietu, bet tviterī daudzi skatītāji rakstīja, ka bija pelnījuši tikt trijniekā. «Mēs arī tā domājam,» sirsnīgi smejas Madara. Korī Vēja balss viņa kā otrais alts dzied divus gadus. Madara nāk no Balviem. Ar mūziku nodarbojusies kopš bērnības — mācījusies mūzikas skolā. Kā pusaudze sapņojusi par dziedātājas karjeru, «bet tie jau tikai bērna sapņi, līdzīgi kā citas meitenes grib būt dejotājas vai aktrises». Kopš studiju laika Madara dzīvo Rīgā, strādā mārketingā. Enerģijas meitenei ir  daudz, ļoti patīk savs darbs. Tieši tagad viņa ir pārmaiņu posmā — meklē jaunus profesionālos izaicinājumus.

Madara grib dzīvot un strādāt tieši Latvijā, jo savu valsti uzskata par vērtīgu un skaistu. Arī radu, paziņu lokā redz — tie, kas kādu laiku pastrādājuši tālu no dzimtās vietas, atgriežas. «Mans brālis atgriezies mūsu pilsētā Balvos, līdzi ņemot savu draudzeni no Kurzemes puses.  Viņi tur dzīvo gadu, un brāļa draudzenei jau jūtams Balvu puses jaukais akcents,» stāsta Madara.

Pēdējie mēneši daudziem Dziesmu svētku dalībniekiem pagājuši vienos mēģinājumos. Arī  kora Vēja balss dziedātājiem. Madara priecīgi stāsta par labo atmosfēru korī, lielisko diriģentu, kurš ar jokiem un trāpīgiem salīdzinājumiem trenē savu dziedātāju balsis. «Jums jāskan kā kristāliem, bet izklausāties pēc bižutērijas,» viņa min piemēru. Kad dziesmā Barons otrajiem altiem bijis grūti izdziedāt skaidru «r» frāzē «kur eņģelis», vienojušies, ka uzsvaru liks šādi — reņģelis. Tagad «r» dzirdams nepārprotami.

Iztaujāta par kora tradīcijām, Madara pastāsta, ka diriģents pirms kāpšanas uz skatuves katram koristam ar tēvišķīgu iedrošinājumu noglauda muguriņu. «Korī esam kā ģimene,» viņa saka.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu