Krāsainie salāti • IR.lv

Krāsainie salāti

Letis vadītāja Hēlija Stepanoviča-Monkeviča. Foto — Ieva Salmane
Marija Leščinska

Es gribu būt lielākā salātu audzētāja Latvijā! Šādu mērķi sev pus pa jokam uzstādīja uzņēmuma Letis vadītāja Hēlija Stepanoviča-Monkeviča, sākot biznesu. Šobrīd Iecavā audzētos zaļumus iecienījuši galvaspilsētas restorāni un lielveikalos tos var iegādāties no agra pavasara līdz vēlam rudenim

Krīzes skartie — tā par uzņēmuma rašanos saka Hēlija. Līdz 2008. gada dižķibelei viņas dzīvesbiedrs Andris tirgoja paneļus māju būvniecībai. Kad šī nozare gandrīz apstājās, viņi nonāca izšķiršanās priekšā. «Andris domāja, vai braukt strādāt uz Vāciju, bet es noprotestēju, jo negribēju palikt šeit viena.» Dažus hektārus zemes, kas bija ap māju, viņa ierosināja izmantot dārzu stādīšanai. «Kur tu tirgosi izaudzēto?» — loģisks bija dzīvesbiedra jautājums. Pirmajos gados viņi brauca uz Čiekurkalna tirgu un stāvēja aiz letes. Ja pašiem kā nebija, piepirka klāt.

«Es gribētu lauku ar krāsainiem salātiem,» tik vienkārši un skaidri bija formulēts Hēlijas sapnis, kad viņa stāvēja mazās siltumnīciņas stūrī un plānoja tālāko attīstību. Tomēr apjomus, kādi ir sasniegti šobrīd, viņi tiešām neparedzēja — Letis ir viens no lielākajiem salātu un ražīgākie bazilika audzētāji Latvijā.

Lai no mazas piemājas saimniecības izaugtu uzņēmums, kas salātus, garšaugus un tomātus piegādā gan lielveikalu tīkliem, gan restorāniem, svarīga bija iepazīšanās ar pavāru Kasparu Jansonu, kurš tobrīd strādāja restorānā Bergs. «Kaspars ir mans kulinārijas guru,» smaida Hēlija.

Vēl tad, kad viņi tirgojās Čiekurkalnā, pavārs kļuva par pastāvīgo klientu. Pasūtījumu bija aizvien vairāk, un kļuva skaidrs, ka ērtāka sadarbības forma visiem būtu tiešās piegādes. 2011. gadā tika dibināts uzņēmums Letis. «Es nekad neesmu mācījusies ne ekonomiku, ne biznesu. Biju tikai dzirdējusi, ka nosaukumu vajag tādu, ko visās valodās var viegli uzrakstīt, lai nav mīkstinājuma zīmes un, kad saki pa telefonu kādam, piecreiz nepārprasa.» Vārds radies no angliskā salātu nosaukuma «lettuce», kas pierakstīts atbilstoši izrunai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu