Pieminēsim īstu patriotu • IR.lv

Pieminēsim īstu patriotu

6
Foto: Evija Trifanova, LETA
Gunārs Nāgels

Šodien, 21. jūnijā sākas astronomiskā vasara. Saulgrieži Latvijā iestājas tieši plkst. 13.07, kad saule ir aizceļojusi vistālāk uz ziemeļiem no ekvatora (jeb, precīzāk, no debess ekvatora). Kaut gan sākumā to grūti ievērot, no šī brīža dienas sāk kļūt īsākas, naktis garākas un neizbēgami atnāks ziema.

Vasaras saulgrieži – gada visgaišākais brīdis, kad it kā nebūtu jādomā par gaidāmo tumsu. Bet tieši pirms 78 gadiem Latvijas Robežsargu brigādes komandieris ģenerālis Ludvigs Bolšteins ļoti labi saprata, ka Latvijai garā nakts jau bija klāt.

Tikai Latvijas robežsargi bija militāri pretojušies iebrucējiem. 1940. gada 15. jūnija rītausmā Padomju Savienības spēki uzbruka Latvijas robežsargu posteņiem Masļenkos un Šmaiļos, tika nogalināti trīs Latvijas robežsargi un divi civilisti, bet 37 cilvēki bija sagūstīti un aizvesti uz PSRS. Kaujā krita viens no iebrucējiem.

Nākamajā dienā sekoja Padomju Savienības ultimāts, un Kārlis Ulmanis deva pavēli ielaist naidīgos spēkus bez pretošanās un bez protestiem. Uzrunā radiofonā 17. jūnijā viņš mierināja tautu ar vārdiem: „Es tādēļ vēlos, ka arī mūsu zemes iedzīvotāji ienākošās karaspēka daļas uzlūko ar draudzību.”

Šie vārdi nepiemānīja ģenerāli Bolšteinu. Pēc uzbrukuma Masļenkos viņš bija piedāvājis atstāt valsti, lai glabātu sev zināmo slepeno informāciju, bet to viņam aizliedza.

1940. gada 21. jūnijā viņam vairs nebija šīs iespējas atstāt jau okupēto Latvijas valsti. Padomju tanki braukāja pa Rīgu jau 17. jūnijā. Kārlis Ulmanis vēl ieturēja Valsts prezidenta amatu un parakstīja visus rīkojumus, lai okupācijas vara varētu ar šķietamu leģitimitāti noārdīt Latvijas valsti. Okupācijas varas sastādīta marionešu valdība bija izveidota, un 21. jūnijā plkst. 10 no rīta ģenerālis Bolšteins tikās ar jauno iekšlietu ministru Vili Lāci.

Neilgi pēc tam ģenerālis Bolšteins izdarīja pašnāvību, nošaujoties savā darba kabinetā Iekšlietu ministrijas ēkā, tagad tā sauktajā Stūra mājā.

Atstātajā vēstulē „savai priekšniecībai“ viņš rakstīja: „Mēs, latvieši, sev uzcēlām jaunu staltu ēku – savu valsti. Sveša vara grib piespiest, lai mēs to paši noārdam. Es nespēju piedalīties“.

Ģenerāļa Ludviga Bolšteina piemiņas muzejs atrodas Kandavas novadā – viņa atpūtas namiņā. Šodien, kad garā nakts ir pārdzīvota, pieminēsim īstu patriotu.

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

P.S. Plkst. 11 Brāļu kapos notiks ģenerāļa Ludviga Bolšteina piemiņai veltīts atceres pasākums, piemiņas pasākums plkst. 15 notiks Matkules pagastā Kandavas novadā.

Komentāri (6)

Sskaisle 21.06.2018. 09.52

nu Ulmaņa gļēvums – nodevīgā maucība , kuru superveiksmīgi ir izmantojuši visi čekistainie ulmaņa pielūdzeji, nerunājot nemaz par pašiem čekistiem , Bolšteina piemiņu jau ir nolikuši zem cementa kalniem – un naciķu tikpat debīlā ideja par Okupācijas nākotnes sienu jau nu nekādi neveicinās Patiesības atdzimšanu

Bilde fakta ilustrācijai ar apvītušām puķēm un izplūdušu valsts simbolu fonā jau ar ir tāda – veiksmīga – lai neteiktu izcili veiksmīgi izvēlēta

+3
-2
Atbildēt

1

    QAnon > Dusma 21.06.2018. 12.23

    Latvijas patriots, Ulmaņa kungs, bija pietiekoši drosmīgs, lai aplauztu prokremlisko izdzimteņu: freibergu, zatļeru, dombrovsku, pabriku, rinkēviču, kazlovsku un bordānu, kuru arī tai Saeimā bija, kā slimam sunim blusu, plānus pievienot Latviju PSRS vismaz līdz 1936. gadam un novērsa latviešu tautas pilnīgu iznīcināšanu līdz vācu atbrīvotāju atnākšanai.
    Par to, ka Staļina fašistiskiem izdzimteņiem Latvijā neizdevās īstenot Spānijas scenāriju, krievi mūsu vadoni nobendēja lāģerī, visu padumjo laiku, viņš tika zākāts par fašistu un Vienotības prokremliskie lopi: Vienotība un SC, arī neizmirst par reizei uz viņu izkārnīties.
    Žēl, ka Ulmanis bija pār mēru mīkstsirdīgs un nesarīkoja asinspirti Latvijas ienaidniekiem, jo tad “Baigā gada” upuru skaits būtu bijis daudz mazāks.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

azalea 25.06.2018. 02.21

Konsekventi tautas līmenī tiek laisti pie lielās politikas taisīšanas “ikdienišķās domas domātāji” – kur saule lec un riet, tur arī taisnība. Vienreiz nolaidīsi pukšķi, tu būsi gaisa smirdinātājs pa visu reģionu un tāds arī paliksi. Pie tādas “domas” viegli sajaukt sliedi un nolaist visu valsti no sliedēm. Ka tik tiek pie šprices viens vecais purva āzis.

+1
-1
Atbildēt

0

kolpants 24.06.2018. 21.32

Невыгодно нынешним патриотам таких героев широко упоминать. Как, например, и Курелиса.
Сразу возникнут вопросы-а что ж сами-то? А ничего..И придется снова рассказывать, как шли в компартию, чтобы “изнутри вести подрывную деятельность”. А избирателю придется смущенно кивать “ну да, ну да, верим, верим”.

+1
-2
Atbildēt

1

    QAnon > kolpants 24.06.2018. 21.41

    Gan jau Kureļisam pie viņa NKVDešņika šineļa Maskavā ir piesprausts PSRS varoņa ordenis.

    +1
    -2
    Atbildēt

    1

    kolpants > altinyildiz 26.06.2018. 15.21

    Ух как “истинные” патриоты настоящих патриотов не любят) Ломают те им сладкую сказку “мы пошли в легион, потому что нам свободу обещали”))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu