Draugs Kims? • IR.lv

Draugs Kims?

Aivars Ozoliņš

Tramps izvēlas konfliktēt ar sabiedrotajiem un draudzēties ar ienaidniekiem

Lielākais ieguvums pasaulei no ASV prezidenta Donalda Trampa un Ziemeļkorejas vadoņa Kima Čenuna tikšanās otrdien Singapūrā ir puslīdz droša prognoze, ka tuvākajā laikā kara ar Ziemeļkoreju varbūt nebūs. Taču kara Korejas pussalā nav bijis kopš 1953. gada.

Lielākais ieguvējs no šīs tikšanās ir Ziemeļkorejas diktators un arī viņa galvenā aizbildne Ķīna. Turklāt viņa ieguvumi, kaut arī simboliski, lielākoties nezudīs arī tad, ja jau vistuvākajā laikā viss tikšanās laikā runātais izrādīsies bijis tikai runāšana. Tik un tā Kims būs runājis ar ASV prezidentu kā līdzīgs ar līdzīgu.

Tikšanās iznākumu varēja prognozēt divējādu — vai nu kā pilnīgu izgāšanos, vai nu kā skaļu publicitātes pasākumu bez reāliem rezultātiem. Izgāšanās nesen jau bija notikusi — 24. maijā Tramps bija atcēlis pirms tam izziņoto tikšanos ar Kimu —, tāpēc otrais iznākums šķita ticamāks. Prognoze diemžēl apstiprinājās ar uzviju: Tramps apsolīja izbeigt ASV militārās aktivitātes Korejas pussalā, bet pretī saņēma tikai vispārīgas «apņemšanās».

Baltā nama paziņojumā šī tikšanās nodēvēta par «epohālu notikumu». Ziemeļkorejai tas tiešām ir milzu panākums — pasaules varenākās valsts prezidents piekāpās un apsolīja izbeigt pussalā kopējas militāras mācības ar sabiedroto Dienvidkoreju, jo tās esot Ziemeļkorejai «provocējošas» un arī «ļoti dārgas». Un apliecināja, ka esot bijis pagodināts tikties ar diktatoru, kura vadītajai valstij, viņaprāt, esot milzīgs potenciāls.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu