Algas kāpj • IR.lv

Algas kāpj

Ieva Jakone

Kuras amatpersonas pērn nopelnījušas visvairāk?

Vislabāk atalgoto valsts amatpersonu virsotne šogad kļuvusi vēl turīgāka, algas augušas gandrīz visās valsts kapitālsabiedrībās. Tomēr nevienas iestādes vai uzņēmuma vadītāja atalgojums nestāv pat tuvu nacionālās aviokompānijas airBaltic šefa Martina Gausa algai — viņš pērn nopelnījis 1,13 miljonus eiro jeb gandrīz 94 tūkstošus mēnesī. Salīdzinājumam — valsts prezidenta Raimonda Vējoņa mēneša atalgojums bijis 5716 eiro, bet premjerministra Māra Kučisnka — 5260 eiro. Ja rēķinām, ka mēnesī ir 22 darbadienas, tad prezidenta algu Gauss nopelna pusotras dienas laikā.

Pie branga ienākumu kāpuma tikuši arī citi — Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis (35%), Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Pēters Putniņš (22%), Latvenergo valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs (15%) un Latvijas Dzelzceļa valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš (12%).

Tomēr ne visiem pērnais gads iezīmējies ar atalgojuma pieaugumu. Par korupciju aizdomās turētais Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs nopelnījis par 5% mazāk nekā gadu iepriekš, bet Rīgas domes vadošais tandēms un Rīgas brīvostas valdes locekļi Nils Ušakovs un Andris Ameriks — abi par 1% mazāk. Galvaspilsētas vicemēram Amerikam pašvaldībā nopelnītie gandrīz 77 tūkstoši eiro gan nav vienīgie ienākumi. Procentos no nebanku kreditētāja 4finance viņš saņēmis 35 tūkstošus eiro, Mogo — 204 tūkstošus, bet no Swedbank vērtspapīru ieguldījumiem — 336 tūkstošus. Līdzīgi arī Ventspils mēram, smagos noziegumos apsūdzētajam Aivaram Lembergam — piec-arpus tūkstošus eiro mēnesī lielo algu, kas nopelnīta domē un Ventspils brīvostas pārvaldē, papildina citi ienākumi — gada laikā viņš Latvijas Tranzīta biznesa asociācijā saņēmis 24 tūkstošus eiro, Ventspils Attīstības aģentūrā nepilnus 98 tūkstošus, no uzņēmumiem Valters un Rapa un Briežlejas 84 tūkstošus eiro. Un vēl vairāk nekā 70 tūkstošu eiro pensiju.

Vislabāk atalgoto amatpersonu saraksta spici papildina maksātnespējas administratori, kuru ienākumi ikgadējās deklarācijās rakstāmi ar piecām vai pat sešām nullēm. Kopš 2016. gada arī viņiem ir jāiesniedz valsts amatpersonas deklarācijas, tomēr ar šo likuma prasību izpildi neiet gludi. «Viņi vispār neiesniedz deklarāciju — ne stājoties amatā, ne kārtējo,» medijos šķendējās VID Nodokļu pārvaldes direktora vietniece Kristīne Prusaka-Brinkmane. Par šo pārkāpumu šogad VID sodījis 41 administratoru ar naudas sodu kopumā 5400 eiro apmērā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu