Miljarda gaidās • IR.lv

Miljarda gaidās

Mārtiņš Šulte, AS Mintos Marketplace valdes priekšsēdētājs. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Ieva Jakone

Savstarpējo aizdevumu platformā Mintos finansēti kredīti 660 miljonu eiro vērtībā, turklāt uzņēmums spējis nopelnīt jau gandrīz ceturtdaļmiljonu un saņēmis prestižas balvas. Taču Mintos pie sasniegtā neapstāsies — šie esot tikai pirmie soļi

Kad Mārtiņš Šulte 2015. gadā izveidoja Latvijā pirmo savstarpējo aizdevumu platformu un gadu vēlāk piesaistīja riska kapitāla investīcijas divu miljonu eiro vērtībā, par stat-up jeb jaunuzņēmumiem Latvijā vēl vīpsnāja. Vismaz Mārtiņam tā šķita. «Domāja, ka tie ir pāris puišu vai meiteņu, kas kaut ko dara un īsti varbūt nemaz nezina, ko dara. Tāda nenopietnības piegarša,» atceras Mārtiņš. Viņa ambīcijas bija pierādīt, ka Latvijā var uzbūvēt globāli konkurētspējīgu biznesu. Un viņam izdevās. Pērn Mintos atvēris birojus Mehiko un Varšavā un pirmoreiz gadu noslēdzis ar peļņu — 240 tūkstošiem eiro. Tikmēr platformā izsniegto kredītu apjoms pieaudzis jau līdz 660 miljoniem eiro. Publiski viņi prognozējuši, ka līdz gada beigām tiks sasniegts jau miljards. Sarunā ar Ir Mārtiņš veikli parēķina galvā un precizē: «Domāju, ka tas būs jau septembrī.»

SWH biroju centrā Skanstes ielā Mintos mītne jāmeklē cauri gaiteņu labirintiem. Nelielu haosu radījuši celtniecības darbi — pagalmā tiek pārbūvēta viena no biroju ēkām. Tajā viss augšstāvs ar 114 darbavietām būs paredzēts Mintos komandai. «Kādam laikam vajadzētu pietikt,» Mārtiņš atteic, paķircināts, ka drīz jau komandai arī tur kļūs par šauru.

2015. gadā darbu pie platformas izstrādes sāka Mārtiņš un četri programmētāji. «Atceros, sākumā apsēdāmies pie šiem baltajiem galdiem. Ideja ir, bet… ko lai tagad dara,» viņš pamet ar roku uz vienu no galdiem. Tolaik viņi sāka darbu simt kvadrātmetru lielā dzīvokļa tipa birojā Krišjāņa Valdemāra ielā. «Likās — katram savs stūris,» iesaucas Mārtiņš. Bet ātri kļuva par šauru. 2016. gada pavasarī viņi pārvācās uz Skanstes ielu. Darba galdi atvērtā tipa birojā sastumti cieši cits pie cita. Bizness aug strauji un cilvēku skaits tāpat. Šobrīd savstarpējo aizdevumu platformā nodarbināti 50 cilvēku. Mazākā daļa strādā ar tehnoloģiskiem risinājumiem, pārējie — ar riska menedžmentu, pārdošanu, klientu servisu, finanšu vadību, grāmatvedību.  «Uz gada beigām droši vien būsim starp 80 un 100,» prognozē Mārtiņš.

Šo gadu laikā no komandas aizgājuši tikai divi darbinieki. Savukārt darbu atraduši arī jaunieši no Igaunijas, Vācijas, Polijas, Austrālijas. «Daļa ir ar kaut kādām saitēm Latvijā. Meitene no Austrālijas jau pirms tam bija šeit dzīvojusi, tad domājusi braukt tālāk, bet parādījās iespēja Mintos, un viņa palika. Mēs redzam Rīgu kā pietiekami internacionālu pilsētu. Cilvēki labprāt apsver iespēju te palikt. Vietējie, kas pie mums strādā, iespējams, būtu apsvēruši iespēju braukt kaut kur citur, bet pēc skolas viņi palika te — globālā uzņēmumā ar lielu ietekmi.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu