Tiesa pret Kremli • IR.lv

Tiesa pret Kremli

Aivars Ozoliņš

Izmeklēšanai ir pierādījumi, ka pasažieru lidmašīnu notrieca Krievijas armija

Nīderlandes vadītā piecu valstu izmeklētāju grupa pagājušo ceturtdien paziņoja, ka raķete, ar kuru 2014. gada 17. jūlijā virs Austrumukrainas notriekta Malaizijas aviolīniju reisa MH17 pasažieru lidmašīna, bija atvesta no Krievijas armijas 53. pretgaisa raķešu brigādes Kurskā. Krievija turpina noliegt savu saistību ar šo noziegumu.

It kā nekā īpaši jauna. Tas, ka šo masu slepkavību, kurā nogalināti 298 cilvēki, pastrādāja Krievija, bija skaidrs jau pēc izmeklētāju ziņojuma 2016. gada rudenī par izmeklēšanas sākotnējiem rezultātiem. To varēja secināt arī pēc Nīderlandes aviācijas drošības pārvaldes tehniskās izmeklēšanas 2015. gada rudenī. Bet pašlaik paziņotie izmeklēšanas rezultāti pilnībā apstiprina pētniecisko žurnālistu grupas Bellingcat sabiedriskajā izmeklēšanā atklāto un publicēto plašo un detalizēto informāciju par Krievijas armijas raķešu kompleksa Buk pārvietošanu pāri Ukrainas robežai uz okupēto Doņeckas apgabalu un atpakaļ uz Krieviju — ar precīzu laiku, maršrutu, iesaistīto armijnieku sarunām par veiksmīgi izpildīto uzdevumu un citām notikušā detaļām. To visu zinājām, kā arī to, ka Krievija, kā vienmēr, melo. Kas tagad ir citādi?

Izmeklēšanas rezultātu paziņošana ir principiāli svarīgs pavērsiens šajā lietā, pirmkārt, tāpēc, ka tā ir kriminālizmeklēšana, tātad tajā noskaidrotajiem faktiem ir pierādījumu svars tiesā. Tātad diskusijas par to, kas noticis un kurš par to atbildīgs, pārcelsies no publiskās, diplomātiskās un politiskās jomas uz tiesu zālēm. Tas vairs nebūs strīds par to, kura argumenti izklausās ticamāki vai tīkamāki. Tas būs jau likuma varas spēks pret noziegumā apsūdzētā meliem.

Tas mainīs arī politisko diskusiju toni. Arī līdz šim varējām nešaubīties, ka rietumvalstu izlūkdienestiem un tātad to valdībām notikumu patiesā aina bija skaidra jau dažas nedēļas vai pat dienas pēc traģēdijas. Tomēr atklāti norādīt uz nozieguma veicējiem un prasīt no viņiem atbildību kavēja, kā mēdz teikt, politiski apsvērumi. Arī tie tagad mainīsies.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu