VIP būves VIP pludmalē • IR.lv

VIP būves VIP pludmalē

Arī ziemā darbojās kafejnīca Simply — tai līguma termiņš ir līdz 2021. gadam. Foto — Edmunds Brencis, Picture Agency
Māra Miķelsone

Jūrmalas dome uz 10 gadiem iznomājusi pludmales zemes gabalus ilglaicīgām «pagaidu» būvēm un izstrādā attiecīgus detaļplānojumus. Vai šis ir pirmais solis, lai legalizētu stacionāras būves liedagā, un mums jāraizējas par tā aizbūvēšanu?

Ziemeļu vējš nedēļas nogalē bija atbaidījis vasarniekus no pludmales, kas Majoru—Dzintaru posmā parasti ir pilna ar cilvēkiem. Vairāk nekā 20 gulbju stiprajos piekrastes viļņos iepriecināja jakās satuntulētos gājējus, sagādājot lielisku iespēju pašbildēm. Tikmēr priekškāpas aizvējā valdīja liela rosība — vīri raka zemi, sita naglas un skrūvēja, jo plašos laukumos pludmales zelta smiltis jau šonedēļ noklās pagaidu vasaras būves. Pārsvarā tās būs kafejnīcas.

Patlaban Jūrmalā ir 42 spēkā esoši līgumi starp pašvaldību un uzņēmējiem par pludmales nogabalu nomu. Vairākums ir vasaras sezonas nomnieki, kuriem rudenī būves jānojauc, pirms lielās vētras sabojā pagaidu konstrukcijas.

Taču kopš pagājušā gada septembra Jūrmalas pludmalē ir atļautas arī piecas «ilglaicīgas pagaidu» paaugstināta komforta būves, kuras nebūs jānojauc visus nākamos desmit gadus. Uzņēmēji tajās apņēmušies strādāt ne tikai vasarās, bet augu gadu, un pašvaldība, izvērtējot kafejnīcu darbības iespējas arī ziemā, to atļāvusi. Tā teikt, lai nāktu pretī uzņēmējiem un mazinātu biznesa sezonalitāti.

Šie zemes nomas līgumi noslēgti līdz 2027. gadam. Cena atšķiras atkarībā no vietas, kurā pludmales posmā kafejnīca atrodas, bet divos gadījumos tā nesasniedz pat tūkstoti eiro gadā. Piemēram, līdzās populārajam restorānam 36. līnija pašā pludmalē uzceltai jaunai kafejnīcai zemes nomas cena ir 851 eiro gadā. Ņemot vērā restorāna cenu līmeni, šīs nomas maksas atpelnīšanai pietiktu pārdot kafiju pārsimt klientiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu