"Latvenergo" kukuļošanas lietā, iespējams, iesaistīti politiķi • IR.lv

“Latvenergo” kukuļošanas lietā, iespējams, iesaistīti politiķi

1
Apsūdzētie - bijušais AS "Latvenergo" prezidenta vietnieks Aigars Meļko (no kreisās) un bijušais AS "Latvenergo" prezidents Kārlis Miķelsons pirms tiesas sēdes. Foto: Ieva Leiniša, LETA

Nepilna pusmiljona eiro kukulis skaidrā naudā, ko KNAB pārtvēra Latvijas dzelzceļa šefa Uģa Magoņa mašīnas bagāžniekā, izskatās pēc sīknaudas uz to miljonu fona, kurus sešu gadu laikā līdz aizturēšanai 2010. gada 15. jūnijā lielos uzņēmuma iepirkumos apgrozīja Latvenergo vadība – prezidents Kārlis Miķelsons, vietnieks Aigars Meļko, ražošanas direktors Gunārs Cvetkovs un citi. Līdz šim tiesā šī lieta uz priekšu virzās gausi. Žurnāls Ir ceturtdien raksta, ka kukuļos “ienākošā” nauda, iespējams, tikusi arī politiķiem.

Galvenajā Latvenergo lietā, kas saistīta ar korupciju Latvijas lielākās termolektrocentrāles TEC-2 rekonstrukcijā, figurē pierādījumi par grupas kukuļņemšanu 17,7 miljonu eiro apmērā. Otra liela korumpantu barotne bijusi Pļaviņu HES rekonstrukcija – šajā lietā kukuļos izmaksāti vismaz 627 tūkstoši eiro, raksta žurnāls.

KNAB uz pēdām šiem noziegumiem nonāca, saņemot informāciju no Šveices tiesībsargiem, kas izmeklēja Francijas uzņēmuma Alstom dotos kukuļus dažādu valstu iepirkumos, tajā skaitā arī Latvijā. Veiksmīgas izrādījās kratīšanas pie Latvenergo amatpersonām un “kasiera” Andreja Livanoviča, kurš sīki dokumentējis pilnīgi visus naudas darījumus.

Tieši Livanoviča veidotās tabulas ar ienākošajām summām un to izlietojumu detalizēti atspoguļo noziedzīgi iegūtās naudas ceļus, raksta žurnāls. Pierādījumi liecina, ka Latvenergo amatpersonu grupa no 2004. līdz 2010. gadam ņēmusi kukuļus no Spānijas konsorcija Ibedrola un turku uzņēmuma Gama, kas īstenoja TEC-2 rekonstrukcijas pirmo un otro kārtu, kā arī Francijas Alstom, kas ieguva pasūtījumu Pļaviņu HES. Tāpat Latvenergo nauda kukuļiem plūda caur Šveices uzņēmumu Colenco, kas fiktīvi piesaistīts kā konsultants.

Visos gadījumos vienojošais posms bija Livanovičs, jo viņa firmas Energy Consulting vai Limmarine Ltd slēgušas konsultāciju līgumus ar ārzemju kompānijām, savācot kukuļiem atvēlētos Latvenergo līgumu procentus.

Žurnāls raksta, ka, spriežot pēc Livanoviča pierakstiem, Miķelsonam un Meļko pienācās aptuveni puse no “konsultantu” saņemtās naudas. Taču Livanoviča pierakstos ir arī neatšifrēta aile, kas uzrāda prāvus maksājumus skaidrā naudā. Vienā tabulā šī aile atzīmēta ar nosaukumu “Pol”, citā ar “J”. Pats Livanovičs to skaidrojis kā “Polārzvaigzni” un patiesos naudas saņēmējus nav atklājis. Izmeklēšanai bija aizdomas, ka šajās ailēs kasieris atzīmējis maksājumus politiķiem.

Summas šiem nezināmajiem izmaksātas lielas – TEC-2 pirmās kārtas iepirkumā aiz “J” paslēptais saņēmis tikpat, cik Miķelsons un Meļko kopā – 2,25 miljonus eiro.

Atšķirībā no Šveices izmeklēšanas Alstom lietā, kas jau izmeklēta un 2011. gadā koncerns ir sodīts par kukuļdošanu Latvijai, Malaizijai un Tunisijai, mūsu valstī Latvenergo pamatlieta tiesai nodota tikai pērn un izskatīšana sākās šogad janvārī.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

 

Komentāri (1)

QAnon 10.05.2018. 12.51

Lai sekmīgi turpinātos Miķelsona afēras, Vienotība jaunam Latvenergo vadītāja amatam izvirzīja ļoti specifiskas prasības, proti labas latviešu un krievu valodas zināšanas, lai amatā nenonāktu kāds pieredzējis trimdas latvietis, kurš protams nepiekristu būvēt TECII 2. kārtu, kas jau ir, vai tuvākā laikā būs radījusi miljardu lielu skādi.
Uz tās summas, kas normāli pienāktos par pieņemto lēmumu būvēt Savicka pasūtīto gāzes elektrostaciju, fona, Miķelsona pāris miljoni ir pupu mizas.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu