Ar gurķiem Ņujorkā • IR.lv

Ar gurķiem Ņujorkā

Gurķu risoto. Foto — Kitchen Addiction
Pauls Bankovskis

Neparasta recepte, kuru viegli pieveiks ikviens mājas pavārs

Rakstnieku mājas priekšnieks Deivids bija tipisks Ņujorkas intelektuālis. Nesen bija iznācis viņa pirmais romāns un piedzimis pirmais bērns, vakaros viņš mēdza spēlēt džezroka ansamblītī un sapņoja ierakstīt savu pirmo albumu. Mēs, visi rakstnieku nama tābrīža iemītnieki, tikām uzaicināti vakariņās pie vienas no galvenajām nama finansētājām, bagātas un titulētas atraitnes viņas augšstāva dzīvoklī Centrālparka malā.

Lai gan devāmies ciemos, par vakariņu ēdienkarti bija jāparūpējas mums pašiem, un tā nu Deivids ieradās apkrāvies ar iepirkumu maisiņiem — tur bija gan vakariņu pagatavošanai nepieciešamās sastāvdaļas, gan vairākas pudeles vīna. Es atnācu izmircis caurumcauri slapjš, jo pāri Ņujorkai vēlās kārtējais orkāns, taču es, nevēlēdamies laist zudumā dienu, laiku biju pavadījis, kājām izstaigājot vai pusi Manhetenas. Nama pirmajā stāvā tūliņ pie ieejas durvīm aiz letes sēdēja apsargs. Ieraudzījis mūs, viņš aizrādīja, ka šī ieeja un lifti nav paredzēti preču piegādei, un mums jāizmanto kalpotāju lifts.

Deivids bija iecerējis pagatavot risoto pēc receptes, kas, kā vēlāk noskaidroju, ir atrodama grāmatā Junionskvēra kafejnīcas pavārgrāmata. 160 recepšu no slavenā Ņujorkas restorāna (Danny Meyer and Michael Romano. The Union Square Cook-book. 160 Favorite Recipes from New York’s Acclaimed Restaurant). Par tādu restorānu pirms tam neko nebiju dzirdējis, taču jāatzīst, ka arī par risoto pagatavošanu man tolaik vēl nebija ne mazākā priekšstata.

Kā jau noprotams pēc nosaukuma, risoto nozīmīgākā sastāvdaļa ir rīsi. Lai pagatavotu pienācīgu risoto, kuri katri rīsi — basmati, gargraudu, brūnie u. c. — nebūs derīgi. Vispiemērotākie ir Itālijā audzētie īsgraudu arborio rīsi, un tos nekādā gadījumā pirms gatavošanas nedrīkst skalot, kā tas pieņemts citu ēdienu receptēs, jo tādējādi aizietu zudumā ciete, kas ir tik nozīmīga risoto krēmīgajai struktūrai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu